Болести по пчелите - едно сериозно предизвикателство за всеки пчелар

Подобно на хората и пчелите често са податливи на множество заболявания. Едни от най-сериозните болести по пчелите са американския и европейския гнилец, както и вароатозата.

Добре е през преходните месеци, в които пчелите Ви са най-податливи на болести да добавяте и някакво профилактично лекарство към храната им. Макар на пазара да се предлагат множество лекарства за пчели, то това далеч не означава че всичките те са ефикасни.

Дори и при най-малкото съмнение за наличие на болести по Вашите пчели е редно да се консултирате с експерт. Хубаво би било да отнесете и част от предполагаемо заразените пчели в лаборатория, където те да се изследват. В случай, че се установи наличие на по-сериозно заболяване, вземането на своевременни мерки е от съществено значение за бързото излекуване на заразената колония.

Добре е преди да започнете лечението на Вашите пчели да проучите какви са вариантите пред Вас и да прецените доколко ефективни са те. Не винаги високата цена на повечето лекарства е фактор за тяхната лечебна сила.

Хубаво би било лекарствата, с които третирате пчелите си да са максимално изчистени от вредни съставки. Някои медикаменти не само, че могат да влошат и допринесат за ускореното развитие на болестите, но и да доведат до мащабна и бърза загуба на пчелните семейства. Макар повечето лекарства за пчели да са подходящи както за лечение, така и за профилактика, то е добре винаги при нужда от такива да се допитате до опитен пчелар.

Курса на лечение на пчелните семейства обикновено продължава около две календарни седмици, понякога и по-дълго. Срокът на лечение се определя както според стадия на болестта, така и от самата болест.

Макар голяма част от хората да мислят пчеларството за лесен занаят, той далеч не е такъв. Пчеларството изисква не само специфични познания и умения, но и постоянство, грижи и търпение. Ако искате труда Ви да бъде възнаграден, а пчелите Ви да са здрави не забравяйте и тази година грижите за тях.


публикувана на 08.10.2015 22:10:59