Болести при пчелите

Подобно на другите животни и медоносните пчели често са податливи на редица заболявания. Болестите се различават по своята тежест, но всяка от тях може да бъде предотвратена и контролирана. Такова управление включва познаване и разпознаване на симптомите на отделните болести, редовно инспектиране на пчелните колонии, и предприемане на своевременни мерки при наличие на болести по пчелите.

Повечето антибиотици са ефективни при предотвратяване на болести по пчелите, но те не могат да заместят редовните грижи от страна на пчеларя.

Болестите на пчелите обикновено са разделени в два типа - такива, които атакуват пилото, и такива които атакуват възрастните пчели. Като цяло, болестите засягащи пилото са по-сериозни и техните симптоми са определено по-обострени и отличителни от тези при възрастните видове. За навременното откриване на болести по пчелите са необходими както опит, така и внимателно наблюдение от страна на пчеларя, за да се разграничат болните ларви или какавиди от здравите.

Едно от най-сериозните заболявания по пчелите е Американският гнилец. Това заболяване обикновено е известно и под наименованието AFB и винаги е било проблем за пчеларите. Болестта се причинява от бактерия, или зародиш. Това заболяване може да остане в латентно състояние в продължение на повече от 50 години. До този момент не са наблюдавани видими симптоми на инфекцията, с изключение може би на леко побеляване на насекомото.

Заразените колонии рядко се възстановят, тъй като те постепенно отслабват и умират. Добре е през месеците, в които пчелите сами не могат да си набавят необходимата за съществуването им храна да ги подхранвате допълнително. Осигуряването на допълнителна храна на пчелните колонии от страна на пчеларя, не само че ще повиши продуктивността им, но и също така ще подпомогне за изграждане на защитна бариера от някои заболявания.

Липсата на симптоми не винаги е показател за това, че пчелите Ви са здрави. Често липсата на контрол върху пчелните колонии е сред основните причини за разпространение на болести по пчелите.


публикувана на 11.08.2015 16:48:14