Болестта Европейски гнилец

Десетки са причините за развитие на болести по пчелите, като някои от тях са: неподходящата температурна среда и влажност в кошера, както и простудяването му. Eдно от най-често разпространените заболявания по пчелите е т.нар. – Европейски гнилец. Той е бактериално заболяване засягащо пчелното пило и по точно на ларвите. Обикновено инфекцията се развива докато ларвите са на около 3-4 дни.

Европейският гнилец се предизвиква от няколко микроорганизми обикновено спорообразуващи и неспорообразуващи. Развитието на болестта при по-възрастните индивиди е невъзможно. Освен пчелите болестта не засяга останалите животински видове. Основен източник на болестта са вече заразените индивиди, в които количеството от съответните микроби причиняващи инфекцията е изключително голямо. Тези микроби могат да бъдат открити и в някои пчелни колонии, които да не са боледували от инфекцията Европейски гнилец, но да са нейни носители.

За разпространението на болестта основна вина имат пчелите-чистачки изваждащи с помощта на устните си придатъци болните ларви от пчелните килийки и заразяващи после при хранене здравите индивиди от пчелната колония. Проявление на болестта – преди години се наблюдаваше, че пчелите най-често боледуват от Европейски гнилец през пролетта и началото на лятото, докато сега заболяването няма строго определен период на проявление. По-податливи на болестта са слабите пчелни семейства. В много случаи дори и пчеларят има вина за появата и развитието на болестта, като неполага необходимите грижи за пчелните семейства. Често неправилното отглеждане на пчелните семейства, както и нередовното почистване на кошерите им, благоприятства за развитие на множество заболявания.

Макар това заболяване да е лечимо и периодът на лечение да не е продължителен, то понякога загубите от него могат да са осезаеми. Щетите се изразяват не толкова в загуба на пчелни индивиди, колкото в невъзможността на заболелите да бъдат високопроизводителни. Смята се че около 7% от пчелните семейства заболели от болестта умират, дори и за тях да са полагани необходимите грижи и лечение.


публикувана на 21.07.2015 22:55:47