Важната роля на пчелната храна

Безспорно цветния прашец, както и меда са естествената храна за пчелите, но има периоди в годината, когато те се нуждаят и от допълнително подхранване. Пчеларят изваждайки част от пчелния мед от кошера трябва да осигури на пчелните семейства и някаква алтернативна храна. Тя играе важна роля както за поддържането на основните жизнени процеси в пчелната колония, така и за самото й формиране и развъждане на пчели-майки.

Допълнителната храна, която слагат в кошерите повечето пчелари играе много важна роля и за поддържане на здравето на пчелите, както и за повишаване на тяхната продуктивност. И в тази част е добре внимателно да подбирате храната, с която храните Вашите пчели, тъй като тя е изключително важна за съществуването им.

При избора на храна за пчели е добре да знаете, че естествената им храна - меда има високо съдържание на глюкоза, фруктоза и захароза. Затова е редно и в състава на алтернативната храна да се съдържат всички необходими и важни за пчелите хранителни вещества.

Алтернативната храна за пчели се предлага под формата на сироп, паста или пудра, като към последния тип е необходимо да се добави определено количество вода преди да се използва като храна. Обикновено във всеки един от посочените типове се съдържат всички необходими и важни за пчелите хранителни вещества.

Често останалите заместители, като например тези на база нишесте съдържат други съставки, които не само, че не са достатъчни за пчелите, но и дори не са сходни по съдържание на естествената им храна.

Обикновено периодът когато Вашите пчели се нуждаят от допълнителна храна е есенния и зимния сезон, и това е така защото именно тогава недостигът на цветен прашец е най-голям. Приема на допълнителна храна е важна, както за регулирането, така и за стимулирането на плодовитостта при пчелите.

Избирайки храна за Вашите пчели не забравяйте, че захарозата задължително трябва да присъства в състава на хранителната добавка.


публикувана на 29.07.2015 13:37:08