Важната роля на пчелното подхранване

В сравнение с останалите насекоми, медоносните пчели имат малко по-необикновени хранителни навици. Пчелите работнички сами си осигуряват част от необходимата им за съществуване храна. Те събират прашец, преработват го и го съхраняват, като по този начин си осигуряват част от нужната им за презимуване пчелна храна.

Когато през пролетния сезон дръвчетата започнат да се разлистват и цъфтят, пчелите успяват сами да задоволят хранителните си нужди. През зимния сезон обаче, когато заделения в резерв от пчелите мед започне да намалява, пчеларят трябва да се намеси допълвайки хранителните запаси в кошера.

Макар на пазара да се предлагат разнообразни заместители на меда, то е добре да сте наясно, че не всички от тях съдържат в състава си всички полезни вещества подпомагащи правилното развитие на пчелите.

Сред основните заместители на естествената пчелна храна са кристалната захар, сухото мляко, яйчния белтък, както и соевото брашно. Широко разпространено е и използването на твърда храна за пчели, която може да си закупите от всеки пчеларски магазин. Друг тип твърда храна за пчели можете да приготвите и сами, като е необходимо да смесите мед и пудра захар в съотношение 1:4.

Според наблюденията на някои пчелари, за да се развиват добре пчелните семейства през пролетта им е нужна храна не по-малко от 8-10 кг. в резерв. При натрупване на запаси от мед по-малки от установения минимум пчелните семейства изпадат в критична ситуация и започват да боледуват.

Обикновено подхранването на пчелните семейства бива три типа, такъв свързан със запълването на хранителните запаси, подбудителен, както и лечебен. Добре е през зимния сезон, когато пчелите са най-податливи на болести да ги подхранвате с храни богати на белтъци и витамини. При запълването на хранителните запаси, количеството пчелна храна трябва да бъде не по-малко от 1-2 литра през няколко дни.

При лечение на пчелите е добре към пчелната храна да добавите и лекарствен продукт, който навреме да стопира и унищожи заболяването.


публикувана на 01.10.2015 11:30:11