Важни неща при избора на восъчни основи

Летния сезон наближава и ако все още не сте подменили восъчните си основи, то е време да го направите. Както сърцето е двигателя на човешкият организъм, така и основата е сърцето на кошера. Редовната подмяна на восъчните основи обезпечава не само здравето на Вашите пчели, но и гарантира високия добив на мед.

Как да изберем основа за кошера си?
Пазарът предлага разнообразие от видове. Основите се различават както по материала, вложен в производството им, така и по размера и качеството което те имат. Качествените восъчни основи са изработени от екологично чист восък, еластични са, неронливи и издържат на високо съпротивление. Много недобронамерени производители добавят примеси в съдържанието на основата, което намалява не само еластичността й, но я прави и по-ронлива и неиздържлива на съпротивление.

Много български фирми произвеждащи пчеларски инвентар предлагат възможност за направа на основи с материал на клиента. За да гарантирате качеството на своите основи най-добре ще е да си закупите сами материала, с който да бъдат изработени те.

Откъде може да си закупите восъчни основи?
В случай, че наскоро сте навлезли в пчелния занаят, то навярно все още не сте имали възможността да се сблъсквате с покупката на восъчни основи. Такива може да закупите както от всеки пчеларски магазин, така и от онлайн пространството.

Винаги когато поръчвате основи от онлайн магазини, включвайте преглед и тест. Добре би било преди да заплатите основите, да имате възможността да ги прегледате.

Понякога, ако пресата с която се произвеждат основите е недобре настроена това несъмнено ще доведе до производство на дефектна партида. За да сте уверени в качеството на основите най-добре би било да изберете такива, които са местно производство.

Местните производители се стремят да произвеждат не само качествени основи, но и те да бъдат предложени на възможно най-достъпна цена.

При наличие на въпроси и необходимост от съвет не се колебайте да ни позвъните.


публикувана на 20.05.2016 14:41:07