Видове допълнително подхранване

От няколко месеца отглеждате пчели? Доволни сте от постигнатото и имате желание да научите повече за допълнителното подхранване, кога се налага то, както и каква е неговата цел? В случай, че е така, то следващите няколко реда вероятно ще внесат малко яснота относно това.

Допълнителното подхранване се реализира през пролетния и есенния сезон. В зависимост от това каква е неговата цел, то бива 2 вида – за допълване на запасите и подбудително. Известен е и един трети тип подхранване – т.нар. лечебно. То се осъществява с цел лечение на болести по пчелина и профилактика.

В зависимост от сезона и целта на подхранването, то може да се реализира по 2 начина – с помощта на твърда пчелна храна или с помощта на течна пчелна храна. Всяка от тях е богат източник на хранителни вещества и се препоръчва за определен сезон.

Подбудителното пролетно подхранване се реализира 50-60 дни преди започване на първата паша. Целта на този тип е да поддържа инстинкта за размножаване на младите пчели. Подхранването дава отлични резултати при добре развити, здрави и силни пчели, заредени с достатъчно количество мед и прашец в кошера.

Подхранването през есента е свързано с допълването на запасите. В случай, че наистина отглеждате пчели от няколко месеца, то е твърде вероятно да незнаете, че изваждането на меда намалява хранителния запас на пчелите и така застрашава оцеляването им през зимния сезон. При зимно подхранване се препоръчва избора на твърда храна за пчели, тъй като тя е не само устойчива на температурни колебания, но и не замръзва при отрицателни температури. Целта на този тип подхранване е да спаси пчелите от смърт в резултат на глад. Такова подхранване се прави на всеки 10-20 дни, в зависимост от осигуреното количество храна и силата на пчелите.

В случай, че все още имате някакви въпроси по отношение на допълнителното подхранване, то не се двоумете, да отскочите до нашия пчеларски магазин и да научите и закупите всичко необходимо.


публикувана на 10.11.2016 17:25:26