Видове храна за пчели

Наскоро сте навлезли в пчеларския занаят? Доволни сте от постигнатото и искате това да продължава и занапред? Ако това е така, то ето какво следва да знаете по отношение на допълнителното подхранване на Вашите пчели през зимата.

С наближаването на зимния сезон пчелите започват да трупат своя хранителен запас. С изваждането на мед от кошера, пчеларите намаляват този запас и това води до необходимост от допълването му.

Кога пчелите ни се нуждаят от допълнително подхранване?
Медоносните пчели имат нужда от допълнителна храна предимно през зимата, когато те самите не могат да си набавят такава. Допълнителното подхранване започва през август или септември и приключва с настъпването на пролетта.

Когато става въпрос за допълнително подхранване пчеларите имат две възможности ето и какви са те:
  • Допълнително подхранване посредством течна храна за пчели – в случай, че не разполагате с допълнително мед от Вашия пчелин, с който да подхраните пчелите си, следващото най-добро решение е захарния сироп. Сиропът се използва предимно през есента и зимата. Той се приготвя от захар и вода в съотношение 2 към 1. Ако температурите във Вашия район достигнат под 10 °C, най-добре е да използвате гранулирана захар, а не сироп. В случай, че не Ви се занимава с приготвянето на захарния сироп винаги можете да отскочите до най-близкия пчеларски магазин и да закупите необходимото или да поръчате онлайн и да спестите време.
  • Допълнително подхранване посредством твърда храна за пчели – когато температурите са по-ниски най-добрият вариант е да подхранвате пчелите си с твърда храна. Същата можете да си набавите, както от всеки магазин предлагащ пчеларски инвентар, така и от интернет.

Каквато и храна за пчели да изберете хубаво би било тя да е богата на витамини, протеини, ензими и минерали. Това е така, тъй като всичките взети заедно допринасят не само за поддържане доброто здраве на Вашите пчели, но и за успешното им презимуване.

В случай, че искате да закупите пчелна храна, то заповядайте в новия някои от нашите магазини или поръчайте директно от сайта.


публикувана на 24.08.2016 11:41:20