Всичко, което трябва да знаем на пчелите за подхранването

Всичко, което трябва да знаем за подхранването на пчелите
Подхранването представлява процес, при който се осигурява допълнителна храна за пчели. Тя може да е създадена по натурален път (или просто се предоставя) от пчеларя, както и да бъде закупена от сертифициран, надежден и сигурен производител на храна за пчели. Под подхранване разбираме осигуряване на допълнителна храна, тъй като пчелите създават основата си храна сами.
Подхранването е необходимо поради няколко причини:
 • В определени периоди от годината пчелите не могат да си осигурят сами храна
 • В даден етап пчелите започват да консумират твърде голямо количество от получения от тях мед. За да запази повече от него, пчеларите са принудени да предоставят допълнителна, друга храна за пчели.
 • В някои моменти от своя жизнен цикъл пчелите са с отслабен организъм и имунитет. Подхранването с готова храна за пчели осигурява необходимото количество и качество витамини и минерали за подсилване.
 • Подхранването влияе положително и като защита срещу определени вредители, в това число и срещу мравки
Подхранване – етапи и периоди
Първото подхранване започва с началото на новата година. Възможно е то да настъпи по-рано, ако тежките зимни условия настъпват през декември. Студеното време обаче, както вече стана ясно съвсем не е единствената предпоставка за закупуване на храна за пчели. Подхранване е важно да има и през пролетта. В случая е важно да се установи най-точното време за първото пролетно подхранване, тъй като ще последва и второ, а при нужда и трето. Според специалистите най-добре е да се прави преценка по главната паша около пчелината. Любопитното е, че надморската височина и конкретните климатични условия определят различни периоди за първо пролетно подхранване всяка година.
Специфики за подхранването на пчелите
Опитните пчелари се водят по някои основни принципи и правила, свързани с подхранването. Ако вие сте начинаещи в сферата, следващите съвети за подхранването, със сигурност, ще са ви от огромна полза:
 • Закупуването на храна за пчели трябва да бъде само от сертфицирани производители. Уверете се, че съставките са натурални и екологично чисти.
 • Имайте на предвид, че в случай на идеално време за летеж, както и при вече появила се медоносна растителност подхранване не може да се активизира.
 • Захарният сироп в закупената храна за пчели трябва да се дава най-късно до ранна пролет. В противен случай пчелите ще са с бавно развитие.
 • Развитието на пчелите и тяхното размножаване в кошера може да се забави и в случай, че прекалите с количеството предоставен сироп. Най-добрият метод да селектирате правилната „порция“ е като прецените дали в кошера има достатъчно площ за осеменяване. Ако такава липсва, сиропът трябва да бъде намален като количество.
 • Млякото на прах като храна за пчели при подхранване е идеалният заместител на цветен прашец, когато такъв не е наличен или е в ограничено количество.
 • Боровите иглички са идеални за подхранване в периодите, когато пчелите попадат в риск от атака на вредители, най-вече мравките
 • Качествените сиропи за подхранване включват и билки. Те са полезни за подсилване на имунитета. Такъв тип храна за пчели може да включва отвари от мащерка, пелин и други.

За повече информация относно подхранването на пчели можете да ни пишете, за да ви дадем допълнителни съвети! Успех!


публикувана на 27.08.2020 13:35:49