Грижа и лечение за пчелите

Болестите по пчелите са един от сериозните проблеми, пред които са изправяни поне веднъж всички пчелари. Хубавото е, че с помощта на подходящите лекарства за пчели, както и превантивни мерки, пчелните Ви колонии могат да бъдат защитени.

Всяка болест изисква специфичен начин лечение, както и определен срок, затова е добре винаги при лечение с медикаменти да следвате инструкциите на производителя относно необходимите дози и количество, тъй като така можете да предотвратите възникването на редица проблеми.

Пчелите трупат големи количества концентрирани въглехидрати и протеини. Те живеят в тесни и влажни кошери, а това е чудесна среда за развитие на болести по пчелите.

Най-често медоносните пчели са засегнати от паразитни червеи, бактериални заболявания, гъбични заболявания, вируси, както и от хищници като восъчни молци. Към този момент може да откриете множество медикаментозни продукти, с помощта на които да защитите пчелните си колонии. Най-често пчелите боледуват от американски и европейски гнилец.

Лечението на пчелните колонии е продължителен процес, изискващ не само постоянство, но и грижи от страна на пчеларите. Това не е бърза процедура. Всеки пчелар трябва да е наясно, че лечението с неизпитани методи и медикаменти е рискована процедура, която може да навреди както на пчелите, така и на меда, и реколтата. Понякога дори и препоръчани и одобрени процедури изглеждат все по-неефективни, затова е добре пчеларите да се придържат към изпитани и документирани методи и процедури за контрол. Затова е хубаво да внимавате много при избора на лекарство за пчелите Ви.

Лечението на пчелните семейства е продължителна и сериозна операция, към която всеки един отговорен пчелар трябва да се отнася максимално сериозно. Ако искате богата реколта и здрави пчели, то е необходимо да полагате ежемесечни грижи за своите пчелни семейства.

Обикновено пчелите боледуват най-често през зимния и есенния сезон, тъй като тогава те са най-уязвими. Затова е необходимо именно през тези сезони да се извършва допълнително подхранване.


публикувана на 04.08.2015 16:30:34