Грижите свързани с допълнителното подхранване

С отминаването на лятото идва момента, в който да помислим и за пчелите си. Макар те да са способни сами да се грижат за себе си, то това далеч не значи, че не се нуждаят и от допълнителни грижи. Именно това е и ролята на пчеларя, да обгрижва пчелите си тогава, когато това е необходимо.

Грижите по пчелите обхващат широк спектър от дейности включващи – допълнително подхранване посредством течна или твърда храна за пчели, подхранване с витамини, аминокиселини и минерали, когато това е необходимо, третиране с лекарства при болести по кошера, както и редовна подмяна на восъчните основи. Това са само част от задълженията на всеки заел се сериозно с пчеларство.

Настоящата публикация ще посветим на грижите свързани с допълнителното подхранване, както и какво бива то.

Допълнителното подхранване бива два основни типа - ето и какви са те:
  • Допълнително пчелно подхранване с твърда храна
  • Допълнително пчелно подхранване с течна храна

И двата типа си имат своите плюсове и минуси. Ето и част от тях:
  • Течната храна за пчели например не е подходяща за места с по-ниски температури, тъй като при такива започва да замръзва. Тя притежава висока хранителна стойност. Ако имате намерение да изберете именно такъв тип храна не се колебайте да го направите, но имайте предвид гореспоменатото.
  • Твърдата храна за пчели е изключително подходящо решение за места с температури често достигащи минусови стойности. Тя е богата на витамини, ензими, минерали и др. така ценни за доброто здраве на всяка пчела.

Както единия, така и другия тип можете да приготвите сами. Информация за съставките, които ще са ви необходими за приготвяне можете да откриете както във онлайн пространството, така и във всеки пчеларски справочник.

В случай, че не възнамерявате да приготвяте собственоръчно храна за пчелите си, то не губете излишно време, а отскочете до най-близкия пчеларски магазин. В случай, че нямате такъв наблизо, то разгледайте нашите предложения и закупете всичко необходимо за своите пчели.


публикувана на 19.09.2016 14:19:24