Защо да подхранваме пчелите си есента?

Отскоро сте се захванали с пчеларство? Все още нямате достатъчно опит? Имате много въпроси, чиито отговори все още не знаете? В случай, че това е така, то тази статия вероятно е предназначена точно за Вас.

Един от най-ключовите въпроси, чийто отговор трябва да знае всеки пчелар е именно: Защо да подхранваме пчелите си точно през есента? - нека сега да дадем и отговор.

Задължително е да подхранвате пчелите си през есента, защото именно тогава те имат най-голяма нужда от това. Необходимостта от допълнително подхранване с пчелна храна възниква в началото на есента, когато цъфтежната растителност малко по-малко започне да намалява, докато не се изчерпа напълно. Липсата на цветен прашец прави пчелите не само слаби, но и податливи на заболявания.

Липсата на пчелна храна често води до загуба на цели колонии. Това от друга страна би могло да нанесе щети за хиляди и дори милиони, особено ако пчеларя се препитава с това и в това се изразява бизнеса му.

Не забравяйте есенното подхранване, тъй като веднъж пропуснато, то не би могло да се навакса. При допълнителното захранване не важи мотото – "по-добре късно, отколкото никога". Понякога дори и малкото закъснение може да има пагубен ефект. А нима бихте искали това да се случи?

Добре е да сте наясно, че веднъж влошено здравето на пчелите Ви трудно се възстановява. Подсилването на пчелите Ви може да обхване не само дълъг период от време, но и това да Ви струва много пари. Ако не сте готови да подходите сериозно и отговорно към задълженията си на пчелар, по-добре изобщо не се захващайте с това.

В случай, че се питате – откъде мога да си набавя пчелна храна? – то сега ще разберете и това. Най-добрият вариант за Вас е да си закупите готова храна, било то твърда или течна храна за пчели. Не Ви препоръчваме да я приготвяте сами, тъй като липсата на опит несъмнено ще даде отражение. Двата типа храна можете да поръчате, както от интернет, така и да закупите от всеки физически пчеларски магазин.


публикувана на 14.10.2016 15:13:29