Защо е важно допълнителното подхранване?

С наближаването на зимния сезон се увеличават и грижите по пчелите ни. Така е, тъй като зимния сезон е такъв период, в който пчелите освен от повече грижи се нуждаят и от повече допълнителна храна. Навярно имате колебания по отношение на това - какъв тип храна да изберете, както и какво би се случило, ако не снабдите пчелите си с допълнителен хранителен запас? При положение, че все още не сте наясно с тези неща или пък имате колебания относно някое от тях, то тази статия вероятно ще е полезна за Вас.

Нека първо обсъдим въпроса свързан с избора на най-подходящата храна за зимно подхранване. На практика имате две алтернативни възможности, ето и какви са те:
  • Първи вариант – подхранване на пчелите с течна храна. Макар тази храна да е подходяща за Вашите пчели, тя далеч не е най-добрия вариант в дадени ситуации. Това е така, тъй като тази храна се препоръчва предимно за райони с по мек климат. В случай, че района в който отглеждате Вашите пчели не е такъв, то непременно трябва да обмислите и другия вариант.
  • Втори вариант - подхранване на пчелите с твърда храна. В случай, че температурите в региона Ви често достигат минусови стойности, то този вид подхранване е идеалния за Вас.

Защо е важно допълнителното подхранване и до какво води липсата на такова?
Допълнителното подхранване е важно, защото то подпомага за поддържане на доброто здраве на Вашите пчели
Липсата на допълнително подхранване води до - по-бавно развитие, болести по пчелите, висока смъртност през зимния сезон и по-малко мед през летния. Навярно Ви е известно, че през зимния сезон пчелите са най-податливи на болести, а повечето от тях са толкова заразни, че могат да засегнат и дори унищожат целия пчелин.

Не забравяйте, че ако се грижите добре за пчелите си, те несъмнено рано или късно ще Ви се отблагодарят за това.

В случай, че незнаете откъде да закупите течна храна за пчели или твърда храна за пчели, то можете да разгледате нашите предложения в секция “Храна за пчели”.


публикувана на 30.08.2016 14:00:41