Инвентарът в пчеларските магазини – какво трябва да знаем?

Отглеждането на пчели не е никак лесна работа – това може да го потвърди всеки опитен пчелар. Освен много труд, усилия и време, в този занаят са необходими и правилните приспособления, за да се поддържат добре кошерите. Изобщо, качественият пчеларски инвентар е от съществено значение за здрави и продуктивни пчели и производство на хубав мед. За щастие, в добрите пчеларски магазини могат да се открият всички важни инструменти и пособия за тази цел. Някои от тях са жизненоважни за пчеларския занаят, а други просто ни улесняват живота и съкращават необходимите време и усилия. Хубаво е, че днес добрите пчеларски магазини разполагат и със свои добре организирани онлайн версии, където само за минути можем да се сдобием с всичко, от което кошерите ни се нуждаят.

Разбира се, една от най-трудните дейности е временното преместване или премахване на пчелите от кошера. Това е наложително, когато искаме да го почистим или да добием мед. За тази цел на първо място е необходимо пчеларят да се екипира със специално облекло, което покрива и главата. След като сме се подсигурили, се пристъпва към използване на пушалка, с която да бъдат успокоени пчелите. Това е и един от уредите, с който задължително трябва да се сдобием от нашия пчеларски магазин. Когато пък се налага да премахнем пчелите от питите с мед, ни трябва хубава пчеларска четка.

За почистване на самия кошер се използва рамкоповдигач. С негова помощ, освен че се отлепват рамките, се почистват хубаво стените и дъното на кошера. Друг важен инструмент, широко разпространен в занаята, е пчеларският нож. Популярни са три негови разновидности – парен, електрически и обикновен. Той е ценен помощник при добиване на мед от кошера. С ножа се прерязват капачетата на запечатаните килийки, за да се разпечатат восъчните пити. А когато се поставят така важните за производството на мед восъчни основи, се ползва шпорче. С него те се монтират към опънатата тел на рамките. В пчеларските магазини могат да са намерят шпорчета както за топло, така и за студено лепене.

Освен тези ключови за всеки пчелар приспособления, по време на ежедневната работа с пчели влизат в употреба и много други пособия. Тук се включват прашецо-уловители, миши предпазители, хранилки, поилки, мрежи, цедки и други. Важно е да се доверите на пчеларски магазин, където разнообразието от пчеларски инвентар е голямо и качеството на продуктите е на достатъчно високо ниво.


публикувана на 14.05.2019 17:15:48