Какво включват грижите за пчелите?

Наскоро сте започнали да отглеждате пчели? Останали сте с впечатление, че пчеларството е лесно начинание? Нека сега Ви убедим, че това не е така.

Пчеларството е трудно начинание дори и за онези, които не отскоро се занимават с това. При положение, че тепърва навлизате в този занаят, необходимо е да сте запознати с грижите и задълженията Ви на пчелар.

Голяма част от задълженията Ви включват - почистване на кошера, монтиране на восъчни основи, допълнително подхранване на пчелните семейства, третиране с лекарства и др. Нека сега разгледаме по-подробно всяко едно от тях:
  • Почистване на кошера – тази дейност се реализира предимно през есенния сезон, когато се осъществява и дезинфекция на кошера. Целта на тази задача е да се обезпечи здравето на пчелите през зимния сезон.
  • Монтаж на восъчни основи – при реализацията на този процес трябва да имате предвид няколко неща – не бива основите да са пресни, тъй като ако те са такива няма да са достатъчно устойчиви и еластични; восъчните основи да бъдат изработени от екологично чист материал, без добавени примеси; добавянето на парафин, церезин и други съставки намалява осезаемо еластичността и издържливостта на основата, затова е добре да избягвате покупка на продукти, съдържащи в себе си такива компоненти.
  • Подхранване на пчелните семейства – липсата на храна през зимния сезон е една от основите предпоставки за боледуване на пчелите. Допълнителното подхранване е необходимо с оглед на това, че през студените зимни дни пчелите не могат да си осигурят сами необходимата им за преживяване храна.
  • Третиране с лекарства – липсата на грижи или неправилните грижи за пчелните семейства често благоприятстват за наличие на болести по пчелите. Някои от по-сериозните заболявания по пчелите са Американският и Европейският гнилец.

В случай, че искате да пожънете богата реколта и да гарантирате здравето на Вашите пчели, то тогава не подминавайте задълженията си с лека ръка.

При наличие на въпроси или необходимост от пчелна храна, восъчни основи или какъвто и да е пчеларски инвентар не се колебайте и разгледайте нашият каталог с продукти.


публикувана на 26.04.2016 16:01:59