Какво представляват восъчните основи?

Пчеларството е труден занаят, особено за онези тепърва навлизащи в него. Ако и Вие сте сред тях навярно сте прочели доста материал, преди да вземете решение да се занимавате с пчеларство. Но колко от Вас са запознати с восъчните основи и тяхното предназначение? Това ще се опитаме да проверим сега.

По своята същност восъчните основи представляват восъчни листове. Специфичните им пирамидални вдлъбнатини много наподобяват на дъното на пчелна килийка. Редовната подмяна на восъчните основи несъмнено благоприятства за запазване здравето на пчелите.

Къде се произвеждат восъчни основи?
На пазара се продават восъчни основи с най-разнообразен произход. Обикновено този тип основи се изработва с помощта на специализирани автоматизирани машини. В нашата страна такива основи се произвеждат в градовете - Ловеч, Горна Оряховица и Сливен. Някои производители предлагат и възможност за изработка на основи с восък на клиента.

Как да разберем дали една основа е качествена или не?
В случай, че желаете да установите дали Вашите основи са качествени или не, то прочетете по-долу посочените насоки:
  • Вземете една основа и проверете дали килийките й са симетрично разположени. В случай, че е така, то вероятно основата е качествена.
  • Отрежете част от основата и я нагрейте докато не се получат капчици. Наличието на черни утайки в капките, както и дим със сигурност е предпоставка за съмнение в качеството на продукта. Добавянето на допълнителни примеси от страна на производителя може не само да намали здравината, но и устойчивостта на основата при по-високи температури. 

Ако сте от по-опитните пчелари, които сами изработват основите си, то запомнете че никога не бива да ги монтирате веднага след като сте ги направили. Необходимо е восъчните основи да престоят поне месец, преди да бъдат монтирани. Така те ще бъдат не само по-здрави, но и по-устойчиви.

В случай, че искате да закупите качествени основи, на разумна цена, то започнете избора преглеждайки нашите актуални промоции.


публикувана на 16.03.2016 22:59:29