Какво трябва да знаем за храната за пчели с протеини?

Напоследък храната за пчели с високо съдържание на протеини става все по-актуална в пчеларския занаят. На пазара се предлагат различни такива продукти от типа „протеинова бомба“. Голям е броят на пчеларите, които ползват именно такава храна за подхранване на своите кошери през зимата, а и извън този период. Качествената протеинова храна за пчели се счита за изключително полезна и неслучайно е толкова популярна в специализираните магазини. Разбира се, хубаво е, преди да закупим подобен продукт за своите пчели за първи път, да се запознаем със свойствата на тази храна и веществата, които се съдържат в нея.

Важно е да се използва само качествена храна с протеини, която не съдържа генномодифицирани вещества или HMF. Доказаните продукти от този тип се отличават с множество положителни за кошера свойства. С тяхна помощ пчеларят е способен да подхрани достатъчно и да възстанови пчелните семейства през студените месеци. Особено позитивно влияе храната с протеини на пчелата майка. Всички добри характеристики на тези продукти се дължат на техния богат на витамини, минерали и протеини състав. Разбира се, те се съчетават в оптимална комбинация с фруктоза, вода, глюкоза и захароза.

Минералите и протеините в този вид храна допринасят за имунитета на пчелите и ги предпазват от заболявания. Освен това, когато в кошера се е консумирала такава храна през цялата зима, през пролетта пчелите излизат от него със значителни нива на енергия и сила. Това действително е идеален продукт за подхранване през периодите, когато е невъзможно да се събира прашец и нектар. Също така, храната с протеини подпомага размножаването на пчелите, а новосъздадените семейства започват да носят мед максимално бързо.

В някои продукти се съдържат и по-специални вещества като бирена мая, която още повече подпомага презимуването на пчелите. В състава им влизат и ключови аминокиселини, които възстановяват физически пчелните семейства и връщат тонуса в кошера. Изобщо, храната с протеини има доказано стимулиращо действие както за пчелата майка, така и за пчелите кърмачки. Именно на това се дължи по-бурната репродукция в кошера и по-високата продуктивност от гледна точка на произведен мед. Този вид храна е подходящ, освен за студените месеци, и за периоди на суша, когато пчелите по-трудно успяват да си набавят необходимия прашец.


публикувана на 02.04.2019 12:21:06