Какво ядат пчелите? (част 1)

Пчелите са насекоми, които са чувствителни към цветята и разчитат на своето зрение, за да намерят храна. Научете в тази статия защо някои пчели пият нектар и защо други пчели събират прашец.

Пчелите се изследват и наблюдават най-често, когато се хранят. Това е процесът на намиране на храна и вода. Пчелите могат да летят до десет километра в търсене на храна и може да са доста далеч от дома си, когато ги забележите във вашия двор. И тъй като има много видове пчели, отговорът на въпроса "Какво ядат пчелите?" има много различни отговори. Ето какво трябва да знаете:

Защо пчелите искат точно моята храна?
Пчелите биват привличани от аромата на захар. Има най-различни десерти, които съдържат захар и са в различна форма – течна, твърда. Колкото е по-захарен продукта и особено, ако е в течна форма, толкова е по-сигурно че ще забележите пчели около вас. Това е причината пчелите да се срещат на пикник или в градината ви, бръмчащи около динята, безалкохолните напитки и гроздето. Пчелите обикновено не са агресивни, когато търсят храна или вода, но те могат да ужилват, когато се почувстват в опасност, което може да ги направи нежелани и неприятни гости.
Въпреки че вашите сладки лакомства може да са привлекателни за пчелите, повечето пчели използват прашец и нектар като хранителен източник. Пчелите събират прашец и нектар от цветята, за да хранят ларвите и другите членове в кошера. Нектарът е сладка течност, произвеждана от цветята с цел привличане на пчели и други животинки.

Как пчелите знаят кои растения да посетят?
Пчелите разчитат на своето зрение, за да намерят подходящи за опрашване цветя. Те виждат цветове в спектъра, вариращи от ултравиолетово до оранжево, но не виждат червено. Цветето се представя на пчелите с цветни венчелистчета, много от които имат лъскави ултравиолетови петна, които хората не могат да видят, без да използват специално оборудване. Подобно на светлините на пистата на летището, тези ултравиолетови петънца насочват пчелите към нектара.
Много важна е и формата на цветето. Някои цветя имат плоски площи за лесно кацане на пчелите, а други имат сложни модификации, за да гарантират, че прашецът ще бъде събран именно от пчелите, а не от други насекоми.

Как се хранят пчелите, ако никога не напускат кошера?
Пчелите-работници пият нектара и го съхраняват във вътрешен контейнер в своя организъм. След това те летят обратно към кошера и прехвърлят нектара на други пчели, които не напускат кошера. Това е процес, който се нарича трофалаксис.

Как пчелите правят мед от нектар?
Пчелите смесват нектара с ензими и го изсипват в клетка в питата, където той остава изложен на въздух за известно време, позволявайки част от водата да се изпари. Пчелите помагат на процеса като самите те създават вятър, размахвайки крилата си. Полученият краен продукт е това, което наричаме мед. Клетката в питата, съдържаща мед, по-късно се запечатва с пчелен восък и се съхранява за бъдеща употреба.

Част 2 на статията можете да намерите тук.


публикувана на 08.11.2019 10:08:28