Какво ядат пчелите? (част 2)

Първата част на тази статия може да откриете тук.

Как пчелите събират прашец?
Прашецът е жълтеникаво или зеленикаво прахообразно вещество. Може да е много лепкаво. Същевременно пчелите имат много малки косъмчета по тялото си. Прашецът се придържа към тези косъмчета, докато те са в контакт с цветето. Движението на пчелата около вътрешността на цветето го кара да вдига прашеца във въздуха и така полепва по-лесно за тялото. След като вече имат прашец по космите на тялото си, пчелите го преместват в специална зона на задните си крака.

Какво ядат пчелите преди да станат възрастни?
Те смесват прашеца с малко нектар, за да образуват високо протеинова хранителна смес, наречена пчелен хляб, която се използва за хранене на незрелите пчели, наречени ларви.

Ако пчелите само събират храна, как тогава растенията се опрашват?
Докато пчелите се движат от цвете към цвете, те разпространяват прашец над много различни растения, включително важни храни като зеленчуци, плодове, ядки и други растения, отглеждани за семена и храна за животни. По този начин се извършва опрашването.

Как се хранят африканските медоносни пчели?
Съществуват доказателства, че африканските медоносни пчели прекарват повече време за събиране на прашец, отколкото европейските пчели, защото се нуждаят от допълнителен протеин. Той им служи при произвеждането на повече пчели. Те стават по-рано, работят до по-късно и посещават повече растения, отколкото европейските пчели. Африканските медоносни пчели често продължават да се хранят до късно през нощта на лунна светлина.
По време на тежки моменти, когато храната не е лесно достъпна, пчелите понякога нападат други, по-слаби пчелни колонии, за да откраднат мед. Африканските пчели имат забележителна тенденция да нахлуват в други колонии, особено в периоди на суша или глад.

Пчелите имат ли нужда от вода, след като нектарът е течен?
В допълнение към храната, пчелите събират вода за охлаждане на вътрешността на гнездото в горещи дни. Те също използват вода за разреждане на меда, когато хранят ларвите си.

Пчелната кралица яде ли същата храна като пчелите-работници?
Докато по-голямата част от ларвите на пчелите ядат мед, има определени ларви, които са избрани да станат бъдещи кралици. Тези незрели пчели се хранят с вещество, наречено пчелно млечице. Пчелното млечице е бял секрет, произвеждан от млади пчели-работници. Тъй като избраните пчели за кралици се хранят само с пчелно млечице, те растат бързо и стават два пъти по-големи от обикновената пчела.


публикувана на 05.12.2019 16:16:31