Как се хранят пчелите през зимата?

Изхранването на пчелите през зимата е изключително важно за самите животинки. През активния сезон те се хранят основно с меда, който е в течна форма. Неговото съдържание е основно от фруктоза, глюкоза и захароза.

Поради този факт много пчелари предпочитат да залагат на течната храна, която дават на своите пчели през зимата. Една част от тях захранват пчелите директно със същия мед, който са консумирали през лятото.

Друга част от пчеларите дават твърда храна – захар. Идеята е да спестят от количеството на произведения мед и да подхранят пчелите с храна, която е близка по състав на меда. Всъщност захарта и медът са далеч от продукти с еднакви съставки, а по-скоро са два продукта със сходни характеристики. Предполагам всеки ще направи разлика, когато се храни със захар и с мед, нали така. А да не говорим за здравословните ползи от това.

Трета група от пчелари дават отново твърда храна, но по-скоро закупена от специализирани магазини като нашия. В тях може да откриете богата на витамини и минерали готова твърда храна, която съдържа отново познатите захароза, глюкоза и фруктоза. Тази храна някои от тях я смесват с меда за още по-добър ефект. Ползите от това не са доказани, както и вреди не е ясно дали има.

Важното е случая е, че ако се доверите на храна за пчели, която да закупите от магазин, е добре да проучите какво съдържа, в какво съотношение и да се допитате до мнение на специалисти. Особено в днешно време, когато във въздуха и почвата има всякакви отрови и химикали, които малко или много повреждат ДНК-то на пчелите. Сами виждате, че ако се продължава така, те ще получат статут на защитен вид. 

Ако купувате течна храна, внимателно подберете производителя и проучете още по-внимателно състава, защото понякога тази храна въобще не е удачен вариант. Винаги може да получите експертно мнение от нас за вашите въпроси, свързани с грижите за вашите пчели!


публикувана на 16.08.2019 09:37:25