Кога е моментът за допълнително подхранване?

От известно време се занимавате с пчеларство, но все още не знаете от какво имат нужда пчелите Ви? Знаейки от какво се нуждаят те, Вие ще можете не само да се грижите по-добре за тях, но и да постигате резултати надхвърлящи очакванията Ви. В случай, че написаното дотук е така, то сега ще получите някои ценни съвети, които за вбъдеще със сигурност ще са Ви от полза.

През различните сезони, пчелите се нуждаят от различни грижи. Да вземем за пример летния сезон – през него цъфтежната растителност е в изобилие, и тогава грижите по пчелите са най-малко. Тогава те обикновено не включват допълнително подхранване с пчелна храна, не включват третиране с лекарства и други подобни дейности.

През есенният сезон когато цъфтежната растителност е малко, но прогресивно започне да намалява, пчелите Ви имат най-голяма нужда от Вас. Това се дължи не само на недостига на естествена храна, но и на намаляването на меда в кошера. Навярно се досещате, че за второто сте отговорни предимно Вие. Изваждането на меда от кошера прави пчелите слаби и податливи на болести. В случай, че все още не сте наясно, то е време да научите, че меда е една от най-чистите и естествени пчелни храни.

За да получавате ежегодно мед и да поддържате здравето на пчелите, не забравяйте есенното подхранване. Препоръчва се към него да включите и други добавки, подпомагащи имунната система на пчелите. Подхранването на пчелите през есента може да бъде както с течна, както и с твърда храна за пчели.

Поради ниските температури през зимния сезон, течната храна не се препоръчва. Това се дължи на факта, че при отрицателни температури тя замръзва и консумацията й от пчелите е невъзможна.

Освен от есенно подхранване, пчелите имат нужда и от пролетно. То се осъществява с цел поддържане на инстинкта за размножаване.

Не забравяйте както допълнителното подхранване, така и почистването на кошера и подмяната на восъчните основи, тъй като всяко от тях допринася за поддържане на здравето на пчелите.


публикувана на 25.11.2016 09:32:10