Малки хитринки при пчелно подхранване

Грижата за пчелните семейства е важно начинание, с което следва да се заеме всеки отговорен пчелар. Доказано е, че изваждайки мед от кошерите, пчеларите намаляват храната заделена от пчелите в резерв. За да компенсират пчелната популация и да гарантират нейното презимуване е необходимо пчелите да се подхранват с допълнителна храна.

Сред най-добрите заместители на пчелния мед заделен в резерв от пчелите е захарния сироп. Препоръчително е той да не е много гъст, тъй като поради ниските температури през зимата вероятността да се кристализира е голяма. Съотношението в което следва да се приготви сиропа е 3:2 или 3 кг. захар към 2 л. вода.

Препоръчително е водата използвана за приготването на захарния сироп да е чиста, да не е нито подсолена, нито с добавени примеси. Това е така, тъй като някои примеси могат да доведат до отравяне на пчелното семейство.

Доказано е научно, че добавянето на една зелена чушка към захарния сироп благоприятства за развитието и растежа на пчелното семейство. Полезното свойство на този зеленчук се крие в съдържанието на фитонциди в него.

Някои учени смятат, че добавянето на около 7 гр. лимонена киселина към пчелната храна може значително да спомогне за по-лесното им презимуване.

Навярно сте забелязали, че понякога захарния сироп, с който подхранвате пчелите си потъмнява. Това обаче далеч не е случайно и за него си има сериозна причина. В повечето случаи потъмняването се получава в резултат на бактерията Leucotonostoc mesenteroides. Все още не е доказано как тази бактерия попада в пчелната храна.

Понякога освен потъмняване може да забележите и наличие на утайка в захарния сироп. Тя се получава в резултат на по-дългосрочното съхранение на вече готовия сироп. Това утаяване може да се предотврати чрез добавянето на 1 таблетка хинозол или пък 1 пакетче лимонена киселина. В случай, че забележите утайка в захарния сироп, то това несъмнено е индикатор, че той вече не само няма вкус, но и е изгубил способността си на пълноценна пчелна храна.


публикувана на 02.09.2015 08:58:04