Монтаж на восъчни основи

Както сърцето е душата на човешкия организъм, така и восъчната основа е на кошера. Макар монтажа на восъчната основа да не е трудна задача, тя изисква определена опитност. Обикновено всеки пчелар е измислил и възприел своя технология за монтаж и се стреми да не се отклонява от нея.

За надеждното и качествено прикрепяне на восъчната основа към рамката трябва да се постави правилно предназначената за това специална тел. Преди да монтирате восъчната основа на рамката трябва да се уверите, че тя е добре скована. Обикновено пчелните рамки се изработват от лек дървен материал.

За доброто прикрепяне на восъчната основа към рамката е необходимо на нея да се пробият 4-5 отвора на разстояние не повече от 2-3 см. Поради това, че натоварването на питите е най-голямо в централната им част някои пчелари поставят тел не само вертикално в средата на рамката, но и преплитат телта с хоризонталите.

Един от често използваните от пчеларите начини на поставяне на телта е зигзагообразния, посредством пробиване на 4 или 5 отвора в горната част на летвата и 3 или 4 в долната част. След това телта се нанизва.

По-горе посочената специална тел може да си закупите от всеки пчеларски магазин. Нейната дебелина е от 0.3 до 0.5 мм. Освен телта в специализираните пчеларски магазини може да откриете и необходимите приспособления и инструменти за опъване и огъване на телта. Обикновено има няколко начина, по които може да се преплете телта в рамката като например зигзагообразно, хоризонтално, вертикално или пък смесено. Смята се, че хоризонталното и зигзагообразното са най-добри.

След като специалната тел е опъната и монтирана по предназначение върху восъчната рамка, то следва да се монтират и восъчните основи. За тази цел те трябва да бъдат поставени върху специална за целта дъска, която трябва да бъде с размерите на самата рамка и дебелина около 2 см. Следва отгоре да се наложат теловете така, че те да лежат върху восъчната основа. Следва да притиснете малко рамката докато тя се съедини напълно с восъчната основа.публикувана на 30.06.2015 16:19:40