Неща, с които да внимаваме при монтажа на восъчни основи

Българските восъчни основи са сред най-добрите на пазара. Те се произвеждат от чист ароматен восък и са с ярък златист цвят. Дълбоките клетъчни стени правят основите изключително привлекателни за пчелите. Качествените основи се произвеждат в няколко български града. Поради по трудната направа на дълбоките клетки, повечето производители предпочитат да ги произвеждат с плитки стени. Такива са и повечето на пазара.

Защо е важна редовната смяна на основите?
Редовната замяна на восъчните основи е най-сигурният начин за предпазване на пилото от заболявания. Подмяната на старите пити през пролетта е добра практика, тъй като така може да се контролира ранното роене.

Неща, с които трябва да внимавате:
  • Монтирането - самото монтиране на основите не е трудна задача, макар че изисква наличие на определена опитност. Всеки пчелар използва своя собствена технология, както за монтиране на восъчните основи, така и за останалите си пчеларски задачи. Самото прикрепяне на основата към рамката се осъществява посредством специално предназначена за това метална тел. Такава можете да закупите както от всеки онлайн пчеларски магазин, така и от всеки физически магазин предлагащ пчелна храна и инвентар.
  • Направени по размер - всяка восъчна основа трябва да бъде направена така, че да отговаря на размера на рамката. Те от своя страна трябва да са здраво сковани, за да не се деформират при центрофугиране.
  • Фактор качество - преди да поръчате своите восъчни основи се уверете, че те са качествени. Както вече споменахме несъмнено българските основи са символ на качество. Освен качествени те се предлагат и на разумна цена.

Не забравяйте, че пролетта е най-подходящия момент, в който да подмените восъчните си основи. Понякога пропускането на точния момент, може да се окаже фатално за пчелите Ви.

Полагането на редовни грижи, осигуряването на допълнителна храна и навременната подмяна на основите със сигурност може да гарантират здравето на пчелите Ви. А нима това не е важно за Вас?


публикувана на 30.03.2016 22:46:43