Нещо интересно за пчелите

Пчелите са едни от най-важните и дребни животинки на този свят. Знаете ли, че ако изчезнат много неща ще се променят в света?!

Дори тази тема да ви е интересна, може би ще мога да привлека интереса ви и към нещо друго, не по-малко интригуващо и важно за популацията на пчелите. А именно – с какво се хранят пчелите.
Предполагаме сте наясно, че като всички живи същества те трябва да се хранят, за да могат да живеят, да опрашват цветовете, да произвеждат мед и да продължат да съществуват. За целта е от изключително значение каква е храната им и от какви източници е. Също както при човека – ако не ядем, няма да сме здрави. Или пък ако ядем вредна храна, ще боледуваме. Абсолютно идентично е и при пчелите.

Когато са в активния си сезон, което включва няколко месеца от цъфтежа на растенията, те сами се хранят и то с меда, който произвеждат. Той им дава сили, енергия и мощ, с която да прелетяват десетки километри, за да опрашат най-хубавите цветчета.

Обаче как стои въпроса с храната през останалото време? Все пак те стоят заключени, зазимени през половината година в общи линии. Как се хранят? С какво се хранят?

Въпросът е едновременно прост и сложен. Предполагаме знаете, че пчеларите основно слагат мед или захар, който да им стигне през целия студен сезон. Но има и такива, които са малко по-прилежни и знаят, че е добре да им се дадат допълнителни минерали и витамини. Все пак лятото е едно, докато зимата е съвсем друг сезон.

И така – хората купуват храна за пчелите, която обикновено е течна или твърда. Много по-рядко се среща на прах. Обаче трябва да внимавате на кои марки се доверявате и какво е съдържанието им. Твърдата храна, колкото и странна да ви звучи в момента (нали все пак се хранят само с течна през топлия сезон), е много подходяща за през зимата. Тя допринася с много витамини, процесът на разграждане е по-различен, както и самата консумация е на друго ниво. Все пак самите пчели не са толкова активни и нямат нужда от огромна енергия, докато спят своя зимен сън.


публикувана на 01.08.2019 10:24:44