От какви витамини се нуждаят пчелите?

От какви витамини се нуждаят пчелите?
Пчелите като почти всяко живо същество, се нуждаят от витамини и минерали. И както ние хората страдаме от недостиг на дадени витамини в определен етап от развитието си или сезонно, така и пчелите могат да се разболеят в случай на липса на дадени витамини. Ето защо, съвременните експерти горещо препоръчват на пчеларите да избират продукти с витамини за подхранване. Качествената храна за пчели с витамини се разпознава не само по нейния производител, съотношението с цената, марката и нивото на екологично чистите й съставки, но и по избраните в селекцията витамини. Става дума за витамини, от които пчелите по принцип имат нужда, които често са със занижени стойности и които са препоръчителни за допълнителен прием през дадени сезони или в размножителния етап на развитие.
И така, кои са витамините, които трябва да видим на етикета със съдържанието на закупената от нас храна за пчели? Нека ги изброим поименно с допълнителна прилежаща важна информация.
  1. В 12. Това е витаминът с най-често отчитан недостиг в организма на пчелите. Ще си позволим да направим един паралел главно за тези от вас, които смятат, че допълнителният прием на витамини е нежелателен и по-удачно би било пчелите сами да си набавят полезните съставки от естествени продукти в натуралния свят. В 12, всъщност, е витамин, за който много се говори напоследък.  И то не само в сферата на пчеларството. Недостиг от него все по-често се открива и в човешкия организъм. Причината е, че според учените В 12 вече не може да бъде извлечен лесно от естествените хранителни продукти. Ето защо в тялото ни (а и в това на пчелите) запасът на В 12 е изключително нисък. Ето защо има и скок в заболяванията сред хората, свързани с липса на витамин В 12 (най-често свързани с нервната система). При пчелите В12 подпомага тяхното самолечение на редица заболявания, както и за увеличаване на клетките.
  2. Пчелното млечице е любимата храна за пчели, затова и всички включени в състава му витамини, са важни. По-конкретно, става въпрос за витамин В1 и В2. В своето комплексно действие те дават енергия, подпомагат организма да се бори със заболявания и забързва метаболизма.
  3. През студените дни от годината пчелите имат нужда и от витамин Д и С – точно като хората. Старайте се да купувате храна за пчели с тези витамини, без обаче да подценявате изброените по-горе В1, В2 и В12. Между другото, цялата група от витамините на В комплекса са от съществено значение за нормалното функциониране на организма на пчелите.


публикувана на 17.07.2020 17:23:24