От какво се нуждаят пчелите?

Отскоро сте се захванали с пчеларство? Искате да се грижите за пчелите си добре? Желаете да разберете какви са нуждите им? В такъв случай прочетете тази статия, смятаме, че наистина ще Ви е от полза.

Преди малко подхванахме въпроса за нуждите на пчелите, нека сега го задълбочим малко. Макар през повечето време пчелите да осигурят необходимата си прехрана, тя далеч не им достига в дадени периоди. Есентта е именно един такъв момент, в който наличната храна заделена като резерв в кошера малко по-малко започва да се изпарява. Именно в този момент трябва да се намеси добросъвестния пчелар, допълвайки намалелия хранителен запас с нов. Този нов запас може да се приготви, както собственоръчно, така и да се закупи от всеки пчеларски магазин.

Пчелната храна е два основни типа – течна и твърда храна. Всяка от тях е богат източник на минерали, витамини, протеини, ензими и други така важни за отличното здраве на всяка медоносна пчела. В случай, че решите да закупите пчелна храна, то непременно проверете дали в състава й се съдържат гореспоменатите.

Освен от допълнително подхранване с твърда или течна храна, пчелите имат нужда и от различни видове медикаменти. Така е, защото с намаляването на притока на естествена храна намалява и защитата от болести. Именно през зимния период пчелите са най-предразположени на заболявания, затова е редно да сте подготвени за това.

Освен от медикаментозно лечение, пчелите се нуждаят и от други грижи. Същите могат да бъдат свързани още и със смяна на восъчните основи и рамки, почистване и дезинфекция на кошерите, както и други.

Не забравяйте, че пчеларството е не просто занаят, а комплекс от дейности и задължения, чието редовно отлагане рано или късно дава своето отражение. Помнете, че добрите грижи винаги са ключов фактор за една реколта. А нима всеки пчелар не се стреми именно към това? Бъдете отговорни и не подминавайте с лека ръка своите задължения.


публикувана на 28.09.2016 09:26:19