Подхранване на пчелите със захарен сироп

Отглеждането на пчели в никакъв случай не се ограничава само до изграждане на мрежа от кошери и добиване на мед. Всъщност са необходими много повече усилия, свързани с грижата за пчелните семейства. Това важи с особена сила за някои критични периоди от годината като, например, есента и пролетта, когато пчелите разполагат с по-малки количества мед, които могат да ползват за храна. Няма как само да се възползваме от техния труд, нужно е и да им помагаме в тези моменти чрез подхранване. Съществуват различни варианти за пчелна храна, като един от особено полезните е захарният сироп.

Подхранването със захарен сироп помага на пчелите да си осигурят всички необходими хранителни вещества, дори когато запасите им от мед са твърде ограничени и навън липсват достатъчно натурални източници на храна. По този начин се допълват до необходимия оптимум хранителните запаси в кошерите, запазва се доброто здраве на пчелните семейства и се поддържа техният имунитет. Важно е да се знае, че за оцеляването на всяко семейство през пролетта са нужни поне 5 килограма мед, а през есента – най-малко 15 килограма.

Подхранването на пчелите със захарен сироп обикновено се разделя на два компонента. Единият включва използването на гъст сироп, който служи за допълване на запасите в големи количества, но за кратък период от време. При другия подхранването се извършва с инвентиран захарен сироп, който също е предназначен за краткотрайна употреба и поднасяне в големи обеми. Хубаво е да се има предвид, че в края на лятото и през пролетта сиропът трябва да бъде концентриран в съотношение 1:1 (захар към вода).

По принцип такава храна за пчели може да се приготви в домашни условия, но е доста трудно всичко да се извърши правилно и да се следват всички тънкости като температура на съхранение, честота на разбъркване, концентрация на разтвора и така нататък. Ето защо обикновено по-добрият вариант е покупката на инвентиран захарен сироп с високо качество от специализиран пчеларски магазин. Тези продукти са наситени и с етерични масла и билки, които още повече подсилват техните свойства. Могат да се употребяват директно без допълнителна обработка и, освен че вършат чудесна работа при подхранване на пчелите, действат стимулиращо и на техния имунитет и продуктивност.


публикувана на 19.07.2019 13:13:10