Полезна ли е храната за пчели с тимол

При отглеждането на пчели е на практика невъзможно да се справим, без да подхранваме кошерите с допълнителна храна. Все пак, всеки път, когато вадим мед, за работливите буболечки остава твърде малко от храната, която са си заделили. Особено сложна става ситуацията през есента и най-вече зимата – тогава те няма как да оцелеят, без да ги подхраним допълнително. Ето защо е много важно да изберем правилната храна. Това си е трудна задача дори и за опитните пчелари, та какво остава за хората, тепърва навлизащи в занаята.

Мнозина специалисти препоръчват да се използва храна за пчели с тимол. Смята се, че прибягването към нея е оптимално решение, но е хубаво предварително да се запознаем с нейните свойства и характеристики, преди да решим дали е подходяща за нашия кошер. Храната с тимол стимулира имунитета при пчелите и спомага борбата с паразитите и именно поради тази причина е толкова предпочитана през студените сезони. Тя съдържа екстракти от разнообразни билки, включително розмарин, коприва, и дива мащерка, както и комбинация от витамини, минерали и протеини.

Всъщност, тимолът отдавна се използва активно в пчеларския занаят. Той е познат вече близо 40 години, а за нуждите на подхранването се добива по синтетичен път. Качествената храна за пчели с тимол не съдържа генномодифицирани продукти и влиза в списъка на натуралните вещества за подхранване. Поради тази причина е одобрена и от Европейския съюз като биологична съставка. Тимолът е внедрен в най-различни препарати и лекарства за пчели, а в последните няколко години е изключително актуална и храната с тимол.

Опитът на пчеларите вече е извел наяве и няколко сериозни предимства на този начин на подхранване. На първо място, тази храна е особено подходяща за зимните месеци поради наличието на органични и полезни за пчелите вещества, а също и заради ефективната борба с вредителите в кошера. Тимолът доказано се справя с акарите, които са най-уязвими през студените периоди, както и с различни видове вредни бактерии. Това вещество, успява да ограничи в голяма степен развитието на восъчния молец. Друго предимство на храната за пчели с тимол е нейното по-бавно консумиране. По този начин тя прекарва повече време в кошера, а позитивните й ефекти се простират в по-дълъг период от време.


публикувана на 18.04.2019 10:37:33