Полезните свойства на пчелното млечице

Пчелното млечице е полезно, както и изключително богато на протеини, липиди, въглехидрати, както и фолиева киселина. То е богат източник на витамините - B1, B2, B6, C, както и на ниацин и пантотенова киселина.

Пчелното млечице има множество полезни свойства, които могат да спомогнат за подобряване цялостното Ви здраве. Ето и част от неговите свойства:
  • Подобрява здравето на мозъка – доказано е, че пчелното млечице стимулира развитието на глиалните клетки, както и невронни стволовите клетки и ацетилхолина в мозъка. Ацетилхолинът е вещество в мозъка, което подпомага предаването на нервните импулси от една клетка към друга. Той предотвратява и някои заболявания като Алцхаймер и деменция.
  • Поддържа кожата здрава - пчелното млечице се използва и като козметичен продукт както вътрешно, така и външно. Пчелното млечице увеличава съдържанието на влага в кожата и подмага нейната хидратация. Ако използвате пчелно млечице за лечение на кожни проблеми, то ще направи Вашата кожа здрава и еластична.
  • Холестерол - пчелното млечице подпомага поддържането на добро ниво на холестерола в организма.
  • Намалява стреса – пчелното млечице е източник на инозитол, който играе ключова роля в регулирането на адреналина и ендорфина в организма.
  • Предотвратяване на признаците на стареене - пчелното млечице предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовата радиация от слънцето. Тази радиация причинява увреждане на колагена в кожата, вследствие на което се появяват бръчки.
  • Потискане на туморни образования – доказано е че пчелното млечице не лекува различните туморни образования, но значително потиска тяхното развитие. То значително намалява вредните странични ефекти на химиотерапията. Пчелното млечице постига това чрез намаляване на липидната пероксидация и повишаване на ефикасността на антиоксиданти в организма, като супероксид дисмутаза, глутатион и глутатион S-трансфераза.
  • ПМС – пчелното млечице силно облекчава симптомите на предменструален синдром при жените. Много жени смятат, пчелното млечице помага за редуциране на симптомите като болка и тежест в коремната област, свързана с ПМС.
Препоръчителната дневна доза пчелно млечице е около 1200 мг. Не забравяйте обаче да се допитате до лекар при прием на добавки, съдържащи в състава си пчелно млечице, тъй като те могат да са причинители на алергии и да навредят сериозно на здравето Ви.


публикувана на 07.07.2015 16:14:00