Полезни свойства на меда

Още в Древен Египет меда е всеизвестен със своите лечебни свойства. Той е един много универсален и уникален продукт, и неговата уникалност се крие именно в полезните му свойства. Не е случаен и факта, че голяма част от диетолозите препоръчват захарта да се замени точно с мед. Факт е че той съдържа около 70 полезни вещества благоприятстващи цялостното функциониране на организма. Като цяло честото и умерено похапване на мед предразполага хората да се чувстват по-добре, запазва младостта им и ги дарява красота.

Наличието на ензими в този пчелен продукт подпомага храносмилането и обмена на веществата, също така регулира и дейността на нервната система.

Медът е особено полезен за децата поради това, че той благоприятства нормалния им растеж. В сравнение със захарта той се абсорбира много по-бързо от организма.

Какви свойства има меда?
  • Мощен антиоксидант - в резултат на това свое качество меда има способността да предпазва човешкия организъм, както от различни ракови и сърдечно-съдови заболявания, така и от язва и гастрит. При голяма част от заболяванията консумацията на 50 гр. мед дневно повлиява положително върху цялостното състояние.
  • Антибактериален ефект - както споменахме и по-горе в публикацията меда благоприятства особено добре за поддържането на кожата здрава и еластична, особено когато се приготви с други съставки.
  • Лекува кожни заболявания - при нанасяне на мед върху засегната кожа той повлиява добре на кръвообращението и съответно води до по-бързата й регенерация. При намазването на рани или изгаряния с мед той буквално унищожава всички бактерии и подпомага бързото им зарастване.
  • Правилно функциониране на ума - консумацията на малко количество мед всяка сутрин преди основната закуска влияе много добре на нашите адекватни решения през целия ден.
  • Регулиране и поддържане на кръвната захар в организма
  • Изгряне на мазнини - приемането на 2 лъжици вечер преди лягяне, в комбинация със спазването на определен хранителен режим и физически тренировки води до изгарянето на ненужните мазнини.

Множеството полезни свойства на меда го правят не само дар от боговете, но и необходимост за всеки дом.


публикувана на 10.06.2015 10:56:19