По-висока продуктивност в кошера с препарати за пчели

Пчеларството не е никак лесен занаят – с това ще се съгласи всеки опитен пчелар. Работата не се свежда само до изграждане на кошери, поставяне на основи и добиване на мед от тях. Грижата за пчелите е много по-комплексно занимание, което изисква време и усилия през цялата година – дори и извън активния им сезон. Тя е съпътствана и с редица проблеми, които допълнително затрудняват пчеларите. 

Ето защо е много важно да разполагаме с всичко, което може да улесни процеса и да ни помогне да поддържаме пчелите си здрави и продуктивни. Най-големият кошмар за пчеларите са болестите в кошерите. Без подходящи препарати и добавки предотвратяването им и справянето с тях е изключително сложна задача. За щастие, в днешно време можем да намерим такива продукти в качествени пчеларски магазини, дори и онлайн.

Болестите по пчелите причиняват тежки вреди на имунитета и продуктивността на пчелните семейства. Сред най-често срещаните са нозематоза, вароатоза, паратиф, акароза, септицемия. Съществуват и болести по пчелното пило като, например, кисел гнилец, европейски гнилец, сух гнилец и американски гнилец. Хубавото е, че повечето от тези заболявания могат да бъдат предотвратени или спрени навреме. За целта е важно да бъдат идентифицирани техните симптоми и да се ползват качествени препарати в борбата с тях.

Добре е с превантивна цел пчелните семейства да получават качествени хранителни добавки с витамини и минерали. Това са ключови вещества за здравето на пчелите и техния висок имунитет. С тяхна помощ те се справят далеч по-лесно със заболяванията в кошера. Хранителните добавки от този тип оказват, също така, стимулиращо действие върху яйцеснасянето на пчелата майка. Подпомагат и продуктивността на пчелите и развитието на пчелните семейства.

Хубаво е, също така, да се възползваме от разнообразните препарати в пчеларските онлайн магазини и през пролетта да се снабдяваме с продукти, които подсилват по-слабите пчели преди активния сезон. Част от тях могат да бъдат използвани и в разгара на лятото – както за създаването на нови отводки, така и за повишаване на силата и продуктивността в пчелните семейства. Против болести като вароатоза пък е добре да се ползва гел за външно нанасяне с мравчена киселина. Той се поставя върху рамките в кошера, най-ефективен е през пролетните и есенни вечери и се отличава с наистина висока ефективност.


публикувана на 11.07.2019 10:50:13