Прополиса – дар от природата

Пчелите са едни от най-добрите работници. В резултат на събрания от пъпките прашец, пчеличките произвеждат не само мед, но и прополис.

Пчелите създават прополис, с цел не само да дезинфекцират кошерите си, но и да запечатат пукнатините в тях. Учените са установили, че вътрешността на кошера може да бъде в пъти по-стерилна дори и от тази в болнична среда. Прополисът безспорно е ефективен антимикробен агент, който често се използва за дезинфекция.

В продължение на векове, хората са ползвали прополиса за лечение на редица кожни проблеми и заболявания, вариращи от акне до рак, остеопороза, сърбеж и туберкулоза. Днес, прополисът се използва в производството на множество продукти, като дъвки, козметика, кремове, бонбони и мазила. Редица изследвания са показали ефективността на прополиса при хора и животни при лечение на изгаряния, малки рани, инфекции, възпалителни заболявания, както и зъбна болка. Учени от Jiwaji University, Гвалиор, Индия, са открили обещаващи доказателства, показващи как прополиса лекува алуминиева интоксикация.

Прополисът безспорно има антибиотични и антисептични свойства, които могат да имат антивирусен и противовъзпалителен ефект. Можете да намерите прополиса в различни форми както в специализираните магазини, така и в тези за здравословни храни. Прополисът е изключително добър помощник при локално лечение на повърхностни рани, както и при възпаления на устната кухина.

Ако имате алергия или някога Ви се е появявала реакция на свръхчувствителност към пчелни ужилвания или пчелни продукти (включително мед), то може организма Ви да реагира по същия начин и при употреба на прополис, затова трябва да внимавате. При някои хора, честото използване на прополиса може да доведе до реакции, като подуване, събиране на течност, зачервяване, парене, екзема и треска.

Безспорни са полезните свойства на прополиса върху човешкия организъм, което от своя страна го прави необходимост за всеки дом. Прополисът не е нито лекарство, нито медикамент, той е дар от природата, той е естествена добавка в най-истинския и чист смисъл на думата.


публикувана на 14.07.2015 14:35:52