Прополиса и неговите свойства

Още от древни времена прополиса е бил известен със своите защитни и терапевтични свойства. Прополисът по своето същество представлява смолисто вещество събрано от пчелите най-вече от цветя и листни пъпки. Цветът му обикновено е жълто-зелен до кафяв или тъмно червен. Вкусът на прополиса обикновено е горчив.

В днешно време над 300 биологично активни вещества се извличат именно от прополиса. Сред най-важните от тях са флавоноидите и различни феноли.

Прополиса има силни антиоксидантни свойства, защото той има способност да неутрализира свободните радикали, причиняващи редица болести, като тумори, сърдечно-съдови заболявания, нервни заболявания, емфизем, преждевременно стареене и др.

Прополисът има и силно противовъзпалително действие. Това се вижда в случаи на остро и хронично възпаление. Интересно е, че също така е и ефективен срещу не инфекциозни възпаления като изгаряния, причинени от слънцето, огъня, радиация или химикали.

При приема на прополис през устата той има и свойството на аналгетичен агент.

Използването на прополиса в неговия натурален вид в днешно време става все по трудно, поради високата замърсеност на районите, откъдето пчелите го събират. Поради тази замърсеност възниква и необходимостта преди да стигне прополиса до хората, той да преминава през определена обработка с химически вещества. Много често тази обработка е причина за частична загуба на някои от полезните свойства на този пчелен продукт.

Хубаво е при необходимост от прополис той да се добие в неговия естествен вид, тъй при неговата обработка с някои разтворители е възможно при прием на по-големи дози да се появят стомашни болки.

В днешно време все повече фирми се опитват да предлагат екологично чист прополис, в който не се използват химически разтворители, посредством модерни и иновативни методи. Компаниите се стремят да добиват прополиса от екологично чисти райони.

Прополисът е диетичен и напълно безвреден продукт, съдържащ в себе си всички биологично активни вещества. В случай, че той не съдържа разтворители неговото използване в големи дози няма никакви странични ефекти.


публикувана на 03.06.2015 10:10:16