Пчелният прашец - богат източник на витамини, минерали и аминокиселини

Днес пчелният прашец освен естествена храна за пчелите се включва и в съдържанието на някои хранителни добавки, тъй като изобилства от ценни хранителни вещества. Събирайки цветен прашец и хранейки се с него, пчелите си осигуряват не само пълноценно съществуване, но и поддържат естествените си жизнени процеси като развитие, растеж и размножаване.

Проучванията показват, че цветният прашец влияе добре не само върху съществуването на медоносните пчели, но и върху това на хората. Добре е преди да започнете да приемате каквито и да е хранителни добавки, съдържащи в състава си пчелен прашец да се запознаете с ефекта от прашеца върху Вас.

Пчелният прашец съдържа изобилие не само от аминокиселини, но и от ензими, минерали, протеини, въглехидрати и витамини. Аминокиселините подпомагат организма по различни начини. В някои случаи, те спомагат за редуциране на теглото, докато в други значително благоприятстват за по-ускореното възстановяване на организма при физическо натоварване.

Смята се, че аминокиселините могат да спомогнат и за увеличаването на либидото при мъжете. Приема на аминокиселини е от ключово значение и при борбата с някои заболявания като например рака. Смята се, че прашецът включва в състава си и лизин, аргинин, валин, серин, глутаминова киселина, фенилаланин, аспарагинова киселина, хистидин, както и приптофан.

Пчелният прашец е богат и на витамин С, А, К, D, E, рутин, В-12, В-1, В-6, B-3 ниацин, рибофлавин В-2, инозитол, както и фолиева киселина.

Прашецът освен храна за пчелите е и силно антиоксидантно средство. Той съдържа флавоноиди, както и множество други микроелементи и витамини. Антиоксидантите са необходими на организма, защото те спомагат за неутрализирането на свободните радикали често имащи вина за развитието на редица болести. Свободните радикали разрушават жизненоважни процеси в организма, което често води до сериозни физически проблеми, в това число и развитие на ракови образования. Антиоксидантите в пчелния прашец подпомагат не само за редуциране на риска от рак, но и за подобряване на имунната защита и забавяне на процеса на стареене. Пчелният прашец подпомага и за прочистване на чревната флора.


публикувана на 19.08.2015 15:35:24