Пчелно подхранване – една от основните задачи на всеки пчелар

Всеки майстор-пчелар трябва да знае от какво се нуждаят пчелите му през различните периоди на годината. Осигуряването на качествена пчелна храна в съотношение с правилните количества е една от основните задачи на всеки пчелар.

Събирайки прашец през пролетта, пчелите сами осигуряват в резерв част от така необходимата им храна, но понякога тя недостига. Макар всеки пчелар да знае, че меда е естествената храна за пчелите му, то през някои периоди се налага и допълнително подхранване (когато вече меда е на изчерпване).

Препоръчителното количество храна на месец варира в зависимост от това дали в кошера има пило или не. Друг фактор определящ количеството храна е силата на пчелното семейство. За да оцелеят през зимния сезон по-слабите пчелни семейства се нуждаят от около 1 кг. храна. При по-силните семейства обаче количеството малко спада, а при тези без пило, тя достига до 500-800 гр. на месец.

Редуването на по-студени с по-топли дни през зимата, провокира по-ранното снасяне на яйца при пчелите, а оттам и до повишаване на тяхната консумация на храна. Затова е добре при температурни колебания да проверявате пчелите си често и редовно да се информирате за количеството храна в запас.

През всеки сезон пчелите се нуждаят от различна храна. Да вземем за пример зимата, тогава пчелите се нуждаят от високо концентрирана храна, чието усвояване да е на 100%. Когато възникне необходимост от подхранване с допълнителна храна през зимата е добре да бъде с храна в твърдо състояние. Друга алтернативна храна през зимата е и твърдо кристализирания мед.

За да спасят своите пчелни семейства, някои пчелари поставят в кошера и пити с мед, държани до преди това на склад. Необходимо е медените пити да се поставят в центъра на кошера, тъй като там концентрацията на пчелите е най-голяма.

На по-късен етап при настъпване на пролетно-подбудителния период можете да подхранвате пчелите си с различни храни, богати на протеини, ензими, минерали и други полезни за пчелите вещества.


публикувана на 23.09.2015 11:06:25