С какво да подхраним пчелите си?

С напредването на есента идва момента, в който да се погрижите и за пчелите си. Есенният сезон е този, в който пчелите Ви освен от повече грижи се нуждаят и от допълнителна храна. Сега ще наблегнем именно на видовете храна, както и кога е подходящ всеки един от тях.

На пазара се предлага разнообразие от пчелни храни, но как да изберете такава, която напълно да съответства на нуждите на пчелите Ви? – сега ще разберете това.

През есента, когато температурите са все още положителни най-добре е да подхранвате пчелите си с течна храна. Така е, защото тази храна се усвоява не само по-лесно, но и е богат източник на всички необходими за медоносните пчели минерали, витамини, ензими, и др.

С настъпването на зимния сезон и рязкото спадане на температурите е редно да се премине на друг тип храна т.нар. твърда храна за пчели. Нашия съвет е такъв, тъй като течната храна замръзва при по-ниски температури и по този начин губи своите хранителни качества.

Защо е нужно допълнително подхранване на пчелите?
Допълнителното подхранване е нужно, тъй като липсата на такова може да погуби много пчелни колонии. Макар пчелите да могат сами да осигурят голяма част от прехраната си, тя често се оказва недостатъчна за успешното им презимуване. При положение, че отскоро сте навлезли в пчеларския занаят, то не забравяйте допълнителното подхранване, тъй като липсата на такова несъмнено ще доведе до загуби и то не малки.

Не бива да смятате покупката на пчелна храна за нещо излишно, тъй като не е. Купувайки пчелна храна, и инвестирайки в пчелите си несъмнено ще спечелите повече отколкото очаквате.

Грижете се за пчелите си съвестно и отговорно, подменяйте восъчните им основи, дезинфекцирайте кошерите им, и ги подхранвайте с допълнителна пчелна храна, когато това се налага. Бъдете сигурни, че грижите Ви няма да бъдат напразни, тъй като ще бъдете щедро възнаградени за тях.


публикувана на 20.10.2016 10:19:59