Точният момент за допълнително подхранване на пчелите

Есенният сезон вече настъпи, а заедно с него и периода за допълнително подхранване. В случай, че отскоро отглеждате пчели, навярно все още не сте се сблъсквали с т.нар. допълнително подхранване. Този тип подхранване се реализира предимно през есента, когато медния запас в кошера малко по малко започне да намалява.

Макар пчелите предвидливо да заделят част от събраната си храна, тя далеч не им достига, за да презимуват успешно. Допълнителен фактор за намаляването на пчелния запас е и изваждането на част от меда. Голяма част от пчеларите не осъзнават вредата, която нанасят на пчелите си изваждайки част от меда им, но това не значи че тя не е факт.

Дори и да Ви се иска, невъзможно е само да получавате без да давате нищо в замяна. Така е и при гледането на пчели. Ако искате да получавате солидно количество мед, и това да се повтаря година след година, не бива да пропускате момента на допълнителното подхранване. Пропускането на точния момент, несъмнено може да доведе до загуба на пчелни семейства. А нима бихте искали да се случи точно това? – навярно не.

Нека сега поставим акцент върху основните видове пчелна храна. На практика пчелната храна бива два типа:
  • Твърда храна за пчели
  • Течна храна за пчели

Добре би било преди да направите своя избор да разучите какви са методите за приготвянето на единия и другия тип, както и да проверите какви са предимствата и недостатъците им. Само така Вие ще сте уверени, че сте направили най-правилния за пчелите си избор. Хубаво би било да разучите и какви са препоръчителните дози. Винаги при наличие на въпроси можете да посетите най-близкия пчеларски магазин и да ги зададете.

Винаги, когато купувате пчелна храна го правете от сигурни и надеждни партньори. Хубаво е да имате и различни опции за покупка, като например поръчка през интернет.


публикувана на 06.10.2016 15:30:15