Храната, която ползвах за подхранване през тази зима

Зимата в нашия район винаги е тежка и няма нищо необичайно и изненадващо в големите студове и снегове. Повечето хора тук се занимават предимно с животновъдство и растениевъдство, така че всички са свикнали да се справят в подобна сложна обстановка. Това важи в пълна степен и за пчеларите, към които спадам и аз. Всяка зима преминава с трудности, но през пролетта в кошерите ни отново цари живот и труд. Въпреки че сме привикнали към студа, последният зимен сезон се оказа прекалено тежък дори и за нашите стандарти. Мога съвсем откровено да заявя, че бях на косъм да загубя голяма част от пчелните си семейства. Трудностите се появиха още в средата на есента заради лошото време. Наложи се да започна с подхранването с пчелна храна доста по-рано и да изразходвам значителни количества от нея. За щастие, успявах да поддържам запасите си от храна за пчели благодарение на онлайн магазина, от който редовно пазарувам за своите кошери - MULTIMAX.bg.

Разнообразието от качествени такива продукти е наистина богато. Благодарение на него успях да поддържам доброто здраве на пчелите си през тази извънредно тежка зима. Разчитах основно на пчелна храна с тимол. Въпреки че ароматът й е доста специфичен, пчелите я приеха много добре. Успешно подхранвах кошерите си с нея през целия зимен период. Тази храна оказа страхотно действие и върху здравословното състояние на пчелите. Очевиден беше ефектът върху акарите в кошера, които рязко намаляха. Реших да продължа подхранването с такъв продукт и през активния сезон, за да ускоря развитието на новите пчелни семейства и да постигна по-висока продуктивност.

Въпреки чудесното въздействие на храната за пчели с тимол, тежките обстоятелства изискваха още по-сериозни мерки. Ето защо реших да добавя в подхранването и храна с витамини и протеини. В тези продукти се съдържат всички важни вещества, които подсилват имунната система на пчелите и ги поддържат здрави, дори когато не могат сами да си набавят храна. Точно такъв ефект търсех през тази люта зима. Комбинацията от витамини, минерали и протеини помогна на пчелните семейства да се възстановят, да оцелеят и да се подготвят за новия активен сезон. Тази храна се оказа изключително полезна и за стимулиране на пчелата-майка.

През зимата продължих да подхранвам кошерите и с храна против болести и паразити. Вече бях останал доволен от нейното действие и реших, че ще е полезно пчелите да се хранят с билкови екстракти през цялата година, не само през лятото. Цялата тази комбинация от пчелни храни ми помогна да поддържам здравето, имунитета и продуктивността на пчелните семейства въпреки на моменти екстремните условия.


публикувана на 25.07.2019 12:55:38