Храна за по-висок имунитет в пчелните семейства

За всеки пчелар е важно да разполага с качествена пчелна храна за подхранване на своите кошери както през есента и пролетта, така и през активните периоди. Опитните в занаята са наясно, че е необходимо да се имат предвид всички комплексни характеристики на тези продукти, а не само подхранващите им свойства. Именно по този начин се постига оптимална продуктивност и добро здраве в пчелните семейства. С ключово значение е влиянието на пчелната храна върху имунитета на работливите насекоми. Ето защо при покупката на продукти за подхранване на кошерите пчеларите обръщат специално внимание на това свойство в комбинация с подхранващите характеристики.

На пазара се предлагат различни видове храна за пчели, които се отличават със стимулиращо действие спрямо техния имунитет. Важно е да отличаваме кои са качествените продукти от този тип, с които ще сме сигурни, че подхранваме пчелните семейства по оптимален начин. В това число влиза, например, нозема стоп добавката. С нейна помощ предпазваме кошерите си от опасните болести, които причиняват Nosema cerana и Nosema apis. Положителното действие на тези продукти се дължи на базата от полифенол. Това е антиоксидант, който защитава клетъчните мембрани. Използването на добавката няколко пъти през пролетта и ранната есен е изключително благоприятно за пчелите и тяхното здраве.

Друг продукт, с който успешно можем да стимулираме имунната им система, е специализираната пчелна храна срещу паразити и болести. Препоръчително е да се ползва през цялата година, така че ефектът да е максимален. Вредителите и заболяванията в кошера се свеждат до минимум благодарение на комплексния състав на храната, включващ витамини, минерали, протеини, както и комбинация от билкови екстракти. Тези напълно натурални съставки са сред най-полезните за пчелите вещества, които значително подсилват имунната им система.

Пчелната храна с витамини също е изключително полезна и популярна сред пчеларите. Освен че подобряват здравето в кошерите, тези продукти подсилват пчелните семейства и спомагат тяхното развитие. Храната от този тип е особено подходяща за зимата и пролетта, когато пчелите се нуждаят в най-висока степен от подсилване. Положително действие оказва и върху новосъздадените пчелни отводки.


публикувана на 03.07.2019 10:19:11