Хранителни вещества, от които пчелите се нуждаят

Хранителни вещества, от които пчелите се нуждаят
Когато говорим за подходяща храна за пчели , главно трябва да сме наясно с основните вещества, от които те се нуждаят. На практика, пчелите имат необходимост от същите съставни части, които човекът извлича от своята храна. И хората, и пчелите имат нужда от въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и белтъчини. Разликата, естествено, е в тяхното съотношение и количество.
Въглехидратите в съвременната храна за пчели са важни основно за енергия и за да спомогнат на тяхното размножаване. Мазнините играят почти същата роля, с разликата, че те освен всичко друго, и влизат в обмяната на веществата, балансирайки метаболизма. Витамините и минералите поддържат имунитета силен и стабилен, подпомагат деленето замяната на вече похабените клетки и тъкани, а освен това спомагат за нормалния растеж. Освен всичко друго, пчелите, като всяко живо същество, се нуждае и от вода.
Във своята съвкупност тези хранителни вещества, за съжаление, не са налични в необходимото изискуемо количество в един вид храна за пчели. Ето защо подхранването на пчелите и грижите на пчеларите трябва да е комплексно и целенасочено по посока осигуряване на достатъчно вода, витамини, минерали, въглехидрати, мазнини и белтъци. Липсата на което и да е от тях може да нанесе сериозен проблем за развитието на пчелите. Между другото, в пчеларството дори съществуват конкретни заболявания и термини, свързани с недостиг на дадени хранителни вещества. Белтъчният глад настъпва в следствие на недостиг на пчелен прашец за цялото семейство в кошера. По-сериозната му форма е позната като белтъчна дистрофия, която може да унищожи пчелите, а при по-леки случаи сериозно да намали жизнените им функции и нивото на работоспособност.
Снабдяването с висококачествена храна за пчели е необходимост, която никой пчелар не трябва да подценява. Наред с това, установяването на подходящите продукти, както и количеството дневна доза са от съществено значение. Когато закупената храна за пчели е качествена, екологично чиста и добре подбрана като съотношение на нейните съставки и хранителни вещества, можете да бъдете сигурни, че сте се справили с една от много нелеки задачи на занаята пчеларство.


публикувана на 10.06.2020 17:31:19