​Как да избираме храна за своите пчели?

Как да избираме храна за своите пчели?
Гладът е един от сигурните фактори за загуба на вашия кошер. Гладуването при пчелите в продължение на дълго време и особено през студените периоди от годината е сред най-често срещаните причини за загиването им.
Подхранването на пчелите е категорично необходимо. Въпреки че пчелите съумяват и сами да си набавят храна, пчеларите имат не малко отговорности в осигуряването им на пълноценна здравословна диета не само според сезона, но и според нуждите на отглежданите пчели.
В тази връзка е от особено значение пчеларите да са особено внимателни при подбора на храни за пчели. Правилният и адекватен избор на храни за пчелите дава гаранция за пълен със здрави пчели кошер. Ето защо днес решихме да ви дадем един списък с инструкции, които винаги да имате на предвид, когато пазарувате хранителни продукти за своите пчели.
Вижте няколко страхотни практически съвета за това как да избираме храна за пчели:
  1. Винаги и на всяка цена избирайте пчелни храни единствено и само от официално регистрирани и сертифицирани производители и дистрибутори. Става въпрос за изключително деликатен организъм и нужда от специфични хранителни вещества. Това са вашите пчели, а лошата храна може да ги унищожи.
  2. Не правете компромиси с качеството на храната за пчели за сметка на цената. Не се поддавайте на маркетингови трикове като съмнителни намаления и отстъпки.
  3. Задължително проверявайте маркираните срокове на годност, преди да започнете подхранването на пчелите. В случай че става въпрос за продукт, който сте купили наскоро, възползвайте се от законното си право на връщане на продукт с възстановяване на парите или замяна за същата стока, но в срок на годност.
  4. Избирайте храни, които са подходящи според сезона. Другата алтернатива е да прибягвате до така наречените универсални продукти, които да ползване за подхранване целогодишно без значение от времето или прогнозата.
  5. В случай на заболяване или огнище на инфекция в кошера, съобразявайте покупката за храни за пчели с нуждите им на дневен ред. Заложете на продукти с високо съдържание на витамини и минерали, както и на такива с активно действащи съставки за стимулиране на имунитета. Това са много по-добри варианти от това да третирате пчелите с вредни и токсични антибиотични препарати. На практика, дори да излекувате с такива продукти своите пчели, медът, който ще получите от тях, вече ще е токсичен и не до толкова биологично чист.
  6. Разнообразното хранене за пчелите е толкова важно, колкото е важно и за хората. Макар като вид храните, с които се хранят пчелите, да е еднотипен, не забравяйте, че в състава им влизат различни по вид минерални комплекси, витамин, аминокиселини, протеини и ензими.
  7. 100% органичните продукти не са просто за предпочитане, а са задължителни за здрави пчели, пълен кошер без загуби и разбира се, вкусен, но и здравословен мед като крайна продукция от вашите грижи и усилия.
  8. Храните за зимата са сред най-важните покупки, които трябва да направите за подготовката на пчелите при преминаване от топло към студено време, когато реално е пагубно излизането им от кошера в търсене на енергия и храна.
  9. Придържайте се към утвърдени марки храни за пчели. В случай че сте начинаещи в пчеларството, задължително направете предварително проучване за най-добрите производители, достъпни у нас, преди да направите крайната си покупка.
В нашия онлайн магазин ви гарантираме високо качество и достъпни цени на най-добрите типове и марки на храни за пчели.


публикувана на 18.01.2021 10:29:58