​Нозевит - качествена храна за пчели с редица ползи

Нозевит - качествена храна за пчели с редица ползи
Нозевит представлява лекарствен продукт, който през годините е доказал ефективните си свойства срещу протозоите nozema apis и nozema ceranae. Последните са главните причинители и патогени на едно от най-честите напоследък заболявания, регистрирани по пчелите, а именно нозематоза. Висококачествената храна за пчели , която включва в състава си нозевит може да послужи за лечение на вече установено заболяване, но едновременно с това тя силно се препоръчва и за профилактика.
Препоръчително е профилактиката с храна за пчели с нозевит да започне още през първите седмици на годината, тоест при студено и ветровито време. Специалистите съветват профилактичните действия с тази терапевтична храна за пчели да се повтарят няколко пъти годишно. Това е най-сигурният и надежден подход за превенция от заболяването на нозематоза.
Колко опасна е болестта нозематоза?
Разбира се, че е важно да си отговорим на този въпрос. Отговорът ще ни даде ясна представа дали наистина предлаганата в търговската мрежа храна за пчели с нозевит е необходима или само по желание и преценка на пчеларя.
Заболяването нозематоза е установено в началото на 70-те години на миналия век. На специален симпозиум, посветен на пчеларството, в Белгия учените установяват, че освен ширещата се и силно опасна болест вароатоза, погубваща скоростно цели кошери, съществува и друг, нов риск за пчелите. Става дума именно за диагнозата нозематоза, която в началото на своята поява се поставя основно в по-студените страни, главно в скандинавските и някои други региони на Европа, където температурите рядко се качват до 20 градуса.
Самото заболяване нозематоза в 80% от случаите преминава безсимптомно. Това е и причината специалистите да препоръчват на пчеларите профилактично да дават храна за пчели с нозевит. Освен в началото на годината, профилактика се прави задължително и през пролетта, както и от началото до средата на есента. Симптоматиката на нозематозата се откроява най-вече в поведението на пчелите. Здравите индивиди обикновено се движат на рояци заедно и изглеждат жизнени. Обратно, заболелите от нозематоза видове хаотично се разпиляват на посоки и често са със забавени действия и реакции. Още по-притеснителен на заболяването симптом е наличието на екстременти с водниста консистенция, които се наблюдават при близо 40% от заболелите пчели. Според статистиката в случаи на нозематоза загубите за пчеларите са огромни. От заболяването загиват минимум 70% от кошера, ако не се предприемат навременно нужните мерки.
Ние обаче сме на мнение, че превенцията е най-доброто лечение за всяка болест. За да предпазите кошерите си от нозематоза профилактично предлагайте първокласна и сертифицирана храна за пчели с нозевит.


публикувана на 29.07.2020 13:49:28