​Основни грешки при храненето на пчелите

Основни грешки при храненето на пчелите
Пчелите са изключително деликатни същества. Всяка незначителна на пръв поглед грешка в тяхното отглеждане може да доведе до фатален край – и то не само на една-единствена пчела, а и на целия кошер.
Според експертите, най-честите грешки, които допускаме в грижите си за пчелите, са свързани с храненето. Въпреки че са налични множество източници на информация за правилния подход в захранването на пчелите, продължават да се допускат сериозни пропуски и невнимание в тази насока.
Днес, ще ви запознаем с основните грешки при храненето на пчелите. Запознайте се с тях в детайли и никога повече не ги допускайте, за да избегнете сериозни загуби от вашия кошер.
  1. Подхранването на пчелите с протеин под формата на тестообразна смес винаги води до завишено усещане за жажда. В случай че пчелите по принцип се снабдяват с вода от естествен източник, при по-ниски температури, тоест при подхранване в студено време, насекомите са застрашени от измръзване, респективно и от смърт.
  2. Сериозна грешка е и да се забрави увеличаването на количеството пчелен прашец за подхранване непосредствено преди застудяване. С това повишаване на дозата пчелен прашец на практика се цели да се стимулира по-надеждната устойчивост и удължаване на живота за пчелите.
  3. Ненужното третиране на пчели със синтетични имуностимулатори и антибиотици за подсилване може да доведе до обратния ефект – а именно загуба на целия ви кошер. Бъдете особено внимателни, когато решите да подготвите пчелите си за зимния период. Понякога, такъв тип допълнителни стимулатори за имунната система – особено с вредни химикали в състава си – могат да доведат до обратния ефект, а именно токсикация и спад на живителните сили в пчелния организъм.
  4. Пчелите ви могат буквално да умрат от глад през зимата, ако не се справите с есенното допълнително подхранване. На практика, това е период, през който не че пчелите ядат повече, а биват зазимявани с качествени запаси. Тези хранителни запаси ще осигурят на пчелите полезни вещества за най-студените дни от годината, но освен това и ще ги запазят на топло в кошера. Излизането на ниски температури и за кратко време може да бъде пагубно за пчелите.
  5. Неправилното разположение на запаса от мед за зимата може да е поредната често срещана грешка, която допускат мнозина пчелари. Въпреки че реално запаси има, ако те са подредени при зазимяването по нефункционален и неудобен за пчелите начин, част от тях ще останат гладни, а това означава и че могат да загинат.
  6. Използването на храни за пчели , които не са сертифицирани или са с неясен произход е изключително вредно и опасно. Някои пчелари допускат грешката да спестят средства, като закупят нискокачествени храни за пчели и по този начин излагат на сериозен риск своите кошери.
  7. Храненето с еднообразни вещества, както и ако не е съобразено с конкретните климатични условия или евентуалното наличие на опасност от заболяване (както и конкретно наличие на такова) е вероятно най-често допусканата грешка от пчеларите. За съжаление, днес много хора се смятат за пчелари, без дори да се осведомили предварително за основни полезни практики и препоръки, каквито са тези, свързани с начина на хранене при пчелите.
Не бъдете част от тези неопитни и некомпетентни пчелари. Преди да започнете с първия си кошер, уверете се, че сте се осведомили в детайли за всичко свързано с гледането на пчели, включително и с правилното им хранене. И най-важното – не допускайте грешките, които ви описахме по-горе. Голяма част от тях могат да доведат до фатален край за скъпите ви пчели.


публикувана на 02.12.2020 10:34:09