​От какво най-често загиват пчелите

От какво най-често загиват пчелите?
Постоянно се говори за пчелите и повишеното ниво на смъртност при тях. Постоянно упрекваме институциите, хората, които живеят природонесъобразно. Нямаме намерение да ги оправдаваме. В този материал обаче ще посочим някои конкретни причини, поради които загиват пчелите и които влизат в ресора на отговорността на самия пчелар. Ако осъзнаем тези причини за смърт при пчелите навреме, ще съумеем да запазим поне няколко стотин кошера повече през този, през идния сезон…
И така, от какво най-често загиват пчелите? Въпросът трябва да засяга всеки пчелар, защото здравето им е в основата на грижите му. Ето и най-често срещаните причини за смъртта при пчелите:
  1. Ненужната употреба на лекарствени продукти. Разбира се, понякога тя се налага. Когато случаят е такъв, добре е пчеларят да послуша специалиста, предписал дадена храна за пчели, съдържаща и лекарствени вещества, колкото и да не му се иска да ги „захранва“ със синтетични съставки.
  2. Липса на вода. Като казахме храна за пчели, трябва да подчертаем, че съвсем нелепо много пчелари забравят да осигурят и вода. Водата е жизнено необходима за всяко живо същество. Пчелите не са изключение от това всеобщо известно биологично правило.
  3. Липса на дадени витамини и минерали може да отслаби сериозно имунитета на пчелите. Поради тази причина в конкретни периоди от годината или развитието на пчелите собственикът е добре да закупи храна за пчели с наличието на такива стимулиращи съставки. Задължително проверявайте източника си на продукта. Търсете само екологично чиста храна за пчели, защото…
  4. Некачествената храна за пчели също може да доведе до смърт. Тя е почти толкова опасна, колкото и гладът при пчелите.
  5. Смъртта при пчелите може да настъпи и в следствие на глад. рискът от такъв се повишава през зимата. Тогава пчелата не може сама да си набави храна. Тогава вие сте на ход. Идва времето за първото подхранване на пчелите. То обаче няма да е последно. През пролетта подхранване също е необходимо и то не еднократно, а поне два пъти.
  6. Недостатъчно място в кошера може също да бъде реална причина за загуба на много пчели в кошера.
  7. Студеното време и зимните климатични условия често се превръщат в заплаха за пчелите. Това е моментът, когато пчелите ви имат сериозна нужда от топъл и добре укрепен качествен кошер.
Давайте всичко от себе си в грижите си за пчелите. Те имат нужда от вас. Ние имаме нужда от тях!


публикувана на 04.07.2020 14:14:15