​Тимол - важна съставка, която да търсите в качествената храна за пчели

Тимол - важна съставка, която да търсите в качествената храна за пчели
В търсене на висококачествена храна за пчели трябва да сте нащрек за два основни индикатора – доколко е надежден нейният производител и какъв е съставът й. Много често пчеларите правят грешка да не обръщат внимание на ингредиентите. Това обаче може да доведе до сериозни проблеми, включително и на спад в произведения мед и смъртност при пчелите.
Разбира се, колкото и да са мънички, организмът на пчелите се нуждае от редица хранителни вещества точно както човекът, животните и изобщо всички живи същества в природата. Един доста често подценяван, но важен за здравето и размножаването на пчелите елемент, например, е тимолът. Той е съществена хранителна съставка, включвана в много от съвременните видове храна за пчели. Неговите ползи са огромни и можем да ги обобщим по следния начин:
  • Тимолът носи редица полезни свойства, присъщи на билката мащерка. Това е така, защото самото вещество, всъщност, представлява безцветен кристал или бял прах, извлечен от храста тиамин, другото име на добре познатата мащерка. Ето защо тимолът спомага за подсилване на имунитета и защитава от вредни микроорганизми.
  • Тимолът е много хранителен. С други думи той се препоръчва при подхранване, особено през зимния период от годината. Много пчелари, които предпочитат (и правилно правят) разнообразния хранителен режим използват храна за пчели с тимол в началото на година, за да прибегнат до друг вид продукти през пролетта, когато са необходими още минимум две подхранвания.
  • Тимолът има мощно действие срещу акари. Специалистите съветват да осигурите превенция от тези вредители най-късно в края на февруари. Поставяйте храна за пчели с тимол около кошерите, за да елиминирате всякаква възможност за достъп на акарите.
  • Тимолът, освен това, спомага за храносмилането и се приема доста добре от пчелите. Това е така, защото той спада в групата на така наречените бавно консумираните хранителни продукти. Ето защо тимолът се препоръчва в случай на риск от недохранване и при евентуална опасност от гладуване на пчелите през някои периоди на годината.
При избор на храна за пчели с тимол задължително отчайте факта „екологично чист продукт“, както и репутацията на производителя.
 


публикувана на 27.06.2020 09:59:37