​Ужасни грешки, които допускаме в отглеждането на пчелите

Ужасни грешки, които допускаме в отглеждането на пчелите
Пчеларството не просто не е за всеки, ами и е изключително труден занаят, който изисква пълната ви всеотдайност и готовност за справяне с всякакви предизвикателства, с решителни и навременни действия в случай на опасност, както и с добра теоретична подготовка. Опитът, разбира се, е препоръчителен, но не всички го имаме. Ето защо, понякога, допускаме сериозни грешки в отглеждането на пчелите. Повечето от тях се дължат именно на липса на опит.
В тази връзка, решихме да се допитаме до хората с опит, за да ни дадат адекватни съвети и да ни предупредят за най-сериозните грешки, които бихме допуснали поради неопитност в пчеларството.
  • Пчелите не се отглеждат за угояване. Те се нуждаят от специализирана храна за пчели. Но не се нуждаят да бъдат постоянно хранени. Специалистите често попадат на цели кошери с измрели пчели именно поради наличието на огромни хранилки, вечно препълнени с „материал за излишно угояване“.
  • Изберете качествена храна за пчели, вместо да ги тъпчете единствено със суха захар. Последната е много вредна за пчелите, особено ако се прекали с количеството.
  • Проверката на нивото на влага в кошера е от съществено значение. Уредът за целта не е нито скъп, нито ще ви създаде кой знае какви допълнителни дневни задължения, за да боравите с него и да се убедите, че всичко е наред.
  • Болестта нозематоза е сред най-големите рискове за пчелите днес. Главният проблем при нея е, че тя протича скрито. Ето защо към нозематозата не се подхожда с конкретно лечение, а с превенция. Предварителната защита на пчелите от нозематоза е най-ефикасният метод  да се справите със заболяването. Някои видове храни за пчели съдържат специализирани лечебни съставки, които действат и профилактично срещу болестта.
  • Хранилките от пластмаса не са препоръчителни. Материалът е проводник на топлина и реално през студения период може да отнеме цялата енергия за стопляне, налична в кошера, оставяйки пчелите да зимуват в сурови условия.
  • Излишното „превантивно“ даване на антибиотични и други синтетични лекарствени продукти на пчелите довежда до влошаване качеството на мед, а и до спад в имунитета. В резултат на това, пчелите стават много по-податливи на редица заболявания и замръзване през по-студения период от годината.
Спазвайте съветите на специалистите и превърнете грижите за пчелите като в грижи за собственото ви семейство и близки. Само така кошерите ви ще оцелеят, а вие ще сте горди пчелари макар и с малко опит. Опитът обаче се трупа, но загиналите пчели, знаете, трудно се преживяват. Не го допускайте.


публикувана на 16.06.2020 14:06:30