Пчелният прашец - богат източник на витамини, минерали и аминокиселини

публикувана на 19.08.2015 15:35

Днес пчелният прашец освен естествена храна за пчелите се включва и в съдържанието на някои хранителни добавки, тъй като изобилства от ценни хранителни вещества. Събирайки цветен прашец и хранейки се с него, пчелите си осигуряват не само пълноценно съществуване, но и поддържат естествените си жизнени процеси като развитие, растеж и размножаване.

Проучванията показват, че цветният прашец влияе добре не само върху съществуването на медоносните пчели, но и върху това на хората. Добре е преди ...

Болести при пчелите

публикувана на 11.08.2015 16:48

Подобно на другите животни и медоносните пчели често са податливи на редица заболявания. Болестите се различават по своята тежест, но всяка от тях може да бъде предотвратена и контролирана. Такова управление включва познаване и разпознаване на симптомите на отделните болести, редовно инспектиране на пчелните колонии, и предприемане на своевременни мерки при наличие на болести по пчелите.

Повечето антибиотици са ефективни при предотвратяване на болести по пчелите, но те не могат да заместят...

Грижа и лечение за пчелите

публикувана на 04.08.2015 16:30

Болестите по пчелите са един от сериозните проблеми, пред които са изправяни поне веднъж всички пчелари. Хубавото е, че с помощта на подходящите лекарства за пчели, както и превантивни мерки, пчелните Ви колонии могат да бъдат защитени.

Всяка болест изисква специфичен начин лечение, както и определен срок, затова е добре винаги при лечение с медикаменти да следвате инструкциите на производителя относно необходимите дози и количество, тъй като така можете да предотвратите възникването на ре...

Важната роля на пчелната храна

публикувана на 29.07.2015 13:37

Безспорно цветния прашец, както и меда са естествената храна за пчелите, но има периоди в годината, когато те се нуждаят и от допълнително подхранване. Пчеларят изваждайки част от пчелния мед от кошера трябва да осигури на пчелните семейства и някаква алтернативна храна. Тя играе важна роля както за поддържането на основните жизнени процеси в пчелната колония, така и за самото й формиране и развъждане на пчели-майки.

Допълнителната храна, която слагат в кошерите повечето пчелари играе мног...

Болестта Европейски гнилец

публикувана на 21.07.2015 22:55

Десетки са причините за развитие на болести по пчелите, като някои от тях са: неподходящата температурна среда и влажност в кошера, както и простудяването му. Eдно от най-често разпространените заболявания по пчелите е т.нар. – Европейски гнилец. Той е бактериално заболяване засягащо пчелното пило и по точно на ларвите. Обикновено инфекцията се развива докато ларвите са на около 3-4 дни.

Европейският гнилец се предизвиква от няколко микроорганизми обикновено спорообразуващи и неспорообразу...