3 най-добри начина за хранене на пчелите – 1 част

В тази кратка обобщена статия обсъждаме 3 начина за хранене на пчелите и се уверяваме, че медоносните пчелни семейства имат най-доброто хранене през зимата.

Медоносните пчели се зазимяват в кошера през зимата и се хранят с мед. Ако една колония няма достатъчно храна, колонията има по-голям шанс да преустанови своето съществуване. Това е голямо предизвикателство за много пчелари и любители в студените региони на света от двете страни на екватора.

Обикновено смятаме пчелите за доста самостоятелни. Те просто бръмчат наоколо и ядат нектар и прашец, нали? НЕ! Те използват този прашец и нектар, за да създадат мед - онова вкусно златисто вещество, на което всички се радваме, и пчелен хляб - който е техният основен източник на протеини. Понякога обаче, когато есента се приближава и източниците на нектар се изчерпват бързо, пчелният запас от мед не е достатъчен, за да им стигне през зимата. Може би не са направили достатъчно през цялата година. Може би пчеларят е взел твърде много от кошера, за да могат те сами да го продадат или да му се насладят. Каквато и да е причината, тя трябва да бъде отстранена или те няма да успеят през студените зимни месеци. Ето три начина, по които можете да нахраните пчелите си, когато те не разполагат с достатъчно храна за зимата.

Медът все още е най-доброто, за да нахраните пчелите си!

Пчеларят поставя наново меда в кошера в късната есен, когато подготвя кошера за зимата.

Най-доброто нещо, за да се хранят пчелите в по-студените месеци, е това, с което те сами биха се хранили - собствения  мед. Има много методи за обслужването им, но ние го стеснихме до начина, по който сме намерили най-висок успех.

Начинът е просто да премахнете пълнените с мед пръчки гребени през лятото и да ги съхранявате в кутия за прибиране на реколтата, след което да ги върнете в кошера точно преди пчелите да преминат в зимен режим. Когато отнемете мед от тях, пчелите ще предположат, че е загубен завинаги и ще работят усилено, за да го заменят.  

Храненето на пчелите със собствен мед е най-добрият вариант. Ако имате мед, който сте събрали от кошера по-рано през годината, можете да върнете натрошения гребен мед по този начин в кошера.

Някои хора могат да се притесняват, че този начин на хранене ще съдържа бактерии и ще причини болести в кошера. Установихме, че в природата има твърде много фактори, които действат срещу нас в предотвратяването на кръстосано замърсяващи кошери. Дори да сменим ръкавиците, инструментите и оборудването между кошерите и да измием всичко с вряла вода, все още няма да можем да контролираме пчелите инстинктивно да ограбват мед от околните кошери. Просто правим всичко възможно да поддържаме здрави всеки от кошерите си и нека природата да върви по своя път.

Останалите два начина прочетете в част 2 на тази статия. Надяваме се да сме били полезни с тази информация.


публикувана на 08.10.2019 16:11:25