3 най-добри начина за хранене на пчелите – 1 част

В тази кратка обобщена статия обсъждаме 3 начина за хранене на пчелите и се уверяваме, че медоносните пчелни семейства имат най-доброто хранене през зимата.

Медоносните пчели се зазимяват в кошера през зимата и се хранят с мед. Ако една колония няма достатъчно храна, колонията има по-голям шанс да преустанови своето съществуване. Това е голямо предизвикателство за много пчелари и любители в студените региони на света от двете страни на екватора.

Обикновено смятаме пчелите за доста самостоятелни. Те просто бръмчат наоколо и ядат нектар и прашец, нали? НЕ! Те използват този прашец и нектар, за да създадат мед - онова вкусно златисто вещество, на което всички се радваме, и пчелен хляб - който е техният основен източник на протеини. Понякога обаче, когато есента се приближава и източниците на нектар се изчерпват бързо, пчелният запас от мед не е достатъчен, за да им стигне през зимата. Може би не са направили достатъчно през цялата година. Може би пчеларят е взел твърде много от кошера, за да могат те сами да го продадат или да му се насладят. Каквато и да е причината, тя трябва да бъде отстранена или те няма да успеят през студените зимни месеци. Ето три начина, по които можете да нахраните пчелите си, когато те не разполагат с достатъчно храна за зимата.

Медът все още е най-доброто, за да нахраните пчелите си!

Пчеларят поставя наново меда в кошера в късната есен, когато подготвя кошера за зимата.

Най-доброто нещо, за да се хранят пчелите в по-студените месеци, е това, с което те сами биха се хранили - собствения  мед. Има много методи за обслужването им, но ние го стеснихме до начина, по който сме намерили най-висок успех.

Начинът е просто да премахнете пълнените с мед пръчки гребени през лятото и да ги съхранявате в кутия за прибиране на реколтата, след което да ги върнете в кошера точно преди пчелите да преминат в зимен режим. Когато отнемете мед от тях, пчелите ще предположат, че е загубен завинаги и ще работят усилено, за да го заменят.  

Храненето на пчелите със собствен мед е най-добрият вариант. Ако имате мед, който сте събрали от кошера по-рано през годината, можете да върнете натрошения гребен мед по този начин в кошера.

Някои хора могат да се притесняват, че този начин на хранене ще съдържа бактерии и ще причини болести в кошера. Установихме, че в природата има твърде много фактори, които действат срещу нас в предотвратяването на кръстосано замърсяващи кошери. Дори да сменим ръкавиците, инструментите и оборудването между кошерите и да измием всичко с вряла вода, все още няма да можем да контролираме пчелите инстинктивно да ограбват мед от околните кошери. Просто правим всичко възможно да поддържаме здрави всеки от кошерите си и нека природата да върви по своя път.

Останалите два начина ще можете да прочетете във втората част на статията, която ще бъде качена следващата седмица. Надяваме се да сме били полезни с тази информация.


публикувана на 08.10.2019 16:11:25