Болести по пчелите - едно сериозно предизвикателство за всеки пчелар

публикувана на 08.10.2015 22:10

Подобно на хората и пчелите често са податливи на множество заболявания. Едни от най-сериозните болести по пчелите са американския и европейския гнилец, както и вароатозата.

Добре е през преходните месеци, в които пчелите Ви са най-податливи на болести да добавяте и някакво профилактично лекарство към храната им. Макар на пазара да се предлагат множество лекарства за пчели, то това далеч не означава че всичките те са ефикасни.

Дори и при най-малкото съмнение за наличие на болести по Ваш...

Важната роля на пчелното подхранване

публикувана на 01.10.2015 11:30

В сравнение с останалите насекоми, медоносните пчели имат малко по-необикновени хранителни навици. Пчелите работнички сами си осигуряват част от необходимата им за съществуване храна. Те събират прашец, преработват го и го съхраняват, като по този начин си осигуряват част от нужната им за презимуване пчелна храна.

Когато през пролетния сезон дръвчетата започнат да се разлистват и цъфтят, пчелите успяват сами да задоволят хранителните си нужди. През зимния сезон обаче, когато заделения в ре...

Пчелно подхранване – една от основните задачи на всеки пчелар

публикувана на 23.09.2015 11:06

Всеки майстор-пчелар трябва да знае от какво се нуждаят пчелите му през различните периоди на годината. Осигуряването на качествена пчелна храна в съотношение с правилните количества е една от основните задачи на всеки пчелар.

Събирайки прашец през пролетта, пчелите сами осигуряват в резерв част от така необходимата им храна, но понякога тя недостига. Макар всеки пчелар да знае, че меда е естествената храна за пчелите му, то през някои периоди се налага и допълнително подхранване (когато в...

Болестта - Манова токсикоза

публикувана на 17.09.2015 09:04

За да можете скоростно и ефективно да се справите с всяка болест налегнала Вашите пчели е необходимо не само бързо да я диагностицирате, но и да предприемете своевременни мерки.

Мановата токсикоза не е заразна, макар да е изключително сериозна болест. Обикновено тази болест по пчелите се проявява през зимния и пролетния сезон, но през тях симптомите й не са толкова обострени.

Обикновено тази болест по пчелите се появява в резултат на консумацията на манов мед. Този мед не само вреди на ...

Зимно подхранване на пчели с мед и пудра захар

публикувана на 11.09.2015 08:45

Подхранването на пчелните семейства през зимата е важна задача, която никак не бива да се подценява. Макар пчелите сами да си осигуряват част от необходимата им храна, то тя често не е достатъчна.

В случай, че все още навлизате в пчелния занаят е добре да проучите какви са начините за приготвяне на пчелна храна, както и какви са препоръчителните дози. Един от най-популярните начини за приготвяне на пчелна храна е чрез смесването на пудра захар и мед в пропорции 4:1. За да бъде пълноценна т...